Huldra- en ny svensk övernaturlig thriller

0

Nordiska väsen har uppmärksammats allt mer de senaste åren och blivit populära i t.ex. filmer. Nu kommer Huldra, en ny svensk övernaturlig thriller som är planerad att vara klar under 2014.

 

Nordiska väsen är trendigt
Ove Valeskog var ute och sprang i en norrländsk skog mellan sjöarna vid Burträsk då en historia kom till honom.

– Legenden om skogsrået dansade till mina syresökande synapser och första manusversionen av filmen Huldra hade landat när mina trötta fötter kom till på målrakan, förklarar han.

Huldra är ett väsen enligt norsk folktro och är nära besläktad med Skogsrået i södra Sverige. Huldra hör till huldrefolket, vilka motsvaras direkt av vittra i norra Sverige. Framgångarna för de norska filmerna Thale och Trolljägaren har plogat vägen och Ove upplever att han haft nytta av dem när han presenterat Huldra för alla som satsat tid och pengar på filmen.

Huldra i världen
Eftersom det är en genrefilm tänker Ove på hela världen som marknad och vad som kan fungera i t.ex. Storbritannien. Han kunde inte få engelskt modersmål på samtliga roller och därför handlar filmen om en internationell grupp av karaktärer med en britt, en spanjor, ett par tyskar och så några svenskar förstås.

– Vi kände att det var ett snyggare och enklare namn för en internationell film, förklarar Ove.

Även om det finns tolkningar upplever Ove att ingen tidigare försökt sig på att åskådliggöra temat om skogsrå. I Oves version är Huldran mer av en entitet än en levande varelse. I filmen används naturens droger för att öppna sinnet och väcka lusten för huldran.

Internationell film
I rena pengar har teamet haft cirka 500 000 kronor och resterande består av tiden som alla inblandade lagt ner, mot andelar i filmens framtida försäljning. Inget stöd har sökts av Svenska Filminstitutet men Ove hoppas på uppackning av större bolag för att göra långfilmen.Teamet är professionellt och Huldra är fotograferad med Arri Alexa i huvudsak. Ljussättning skedde i stor utsträckning med eldar under nattbilder.

– Två dagar i en grotta med ljussättning från gas- och fackeleld ger mycket sotiga näsor och lungor. Nu vet vi som var med hur det kan ha varit att jobba i gruva förr…Huldra mer är en thriller än en skräckfilm, men filmarbetare i Sverige är entusiaster när det kommer till skräckgenren så inslagen av skräck har hjälpt till för att få folk intresserade.

– Vi har letat och hittat såväl skådespelare som filmarbetare via Filmcafe.se vid flera tillfällen, förklarar Ove.

Framtiden
Hur filmen ska distribueras är ännu inte klart, men Ove har flera intressanta alternativ och för en dialog med aktörer över hela världen.- Jag har kontakt med tyska distributörer, så vi får se hur deras strategi blir med filmfestivaler etc.

Ove har en hel kö med projekt han ser framemot att jobba med och har upplever att han utvecklats mycket genom projektet. Det var ett av de främsta syftena med filmen.