LFO får premiär i USA

0

Sagan om ringen-stjärnan Elijah Wood går in som producent för en liten science fiction-film från Skåne. Nu får Antonio Tubléns ”LFO” distribution i USA och i huvudrollerna hittar vi medlemmar från Filmcafe.se.

Film i skåne startade projektet
Bakom satsningen står Film i Skåne som genom filmkollektivet St Knutsgruppen skulle göra sex långfilmer. En av dessa blev ”LFO”, skriven och regisserad av Antonio Tublén. Filmen handlar om en man som inser att han kan hypnotisera sina grannar med ljud. Efter ett tag tar kraften över, vilket leder till svåra konsekvenser som kan skeppa hela mänskligheten åt skogen.
Medlemmar från Filmcafe.se i huvudrollerna
Flera medlemmar från Filmcafe.se medverkar i projektet men Patrik Karlson och Izabella Tschig var båda bekanta med regissören Antonio Tublén sedan tidigare. Izabella och Antonio kommer från samma stad och Patrik har känt Antonio i tio år.- Han brukar skicka sina manus för feedback och det gjorde han även med LFO och jag kände när jag läste att “Fan, den där huvudkaraktären Robert känns ju som skriven för mig. Det skulle vara en otroligt rolig utmaning att få gestalta honom”.

Izabella arbetade i Asien då Antonio tog kontakt med henne och de lyckades hinna med ett möte vid en mellanlandning i Sverige.

– Det lät som ett galet kul projekt och när vi möttes upp under min mellanlandning i Sverige kändes det så jäkla rätt för oss båda. Vi snackade igenom det hela, jag läste manus, och skickade ett annat projekt jag medverkat i för Antonio att titta på, och sen var det klart, berättar hon.

Filminspelning i tio dagar
Filminspelningen pågick under tio dagar i Mölle. Extremt kort tid för en långfilm. Mycket av utrustningen har lånats ihop och huset de spelade in i tillhör Antonios sambos pappa som tog semester under tiden som huset utnyttjades som inspelningsplats.Arbetsdagarna låg i snitt på 9 timmar och av dom var Patrik Karlson framför kameran i cirka tio, eftersom hans karaktär är med i nästan varje scen. Han spelar filmens huvudrollskaraktär, mannen som efter att ha förlorat sin familj bygger en maskin som gör att han kan hypnotisera folk med hjälp av ljud och börjar experimentera med grannarna.

– Vi vet ju hur mycket väntan som är inblandad i en traditionell inspelning, kanske framförallt för skådespelare och statister. Det gör också att man hamnar i ett ”av och på” hela tiden. Vänta, vänta, vänta. NU kör vi. Pang boom. Men när man är igång och jobbar framför kameran i princip hela inspelningsdagen slipper man detta. Kontakten med karaktären försvinner aldrig. Och det är en stor fördel för hela produktionen vill jag påstå, förklarar Patrik.

– Vi hade en väldigt kort, intensiv och rolig inspelning. Allt beror på teamet och jag kan säga att alla var fantastiska, professionella och så galet mysiga! Sen är Antonio grymt rolig att jobba med, och tog allt med ett otroligt lugn trots det tajta inspelningsschemat, berättar Izabella.

Positiva recensioner
”LFO” hade sin premiär i höstas på Fantastic Fest i Austin, Texas, och har fått positiva recensioner av både Twitch och Hollywood Reporter. Men framför allt fångade den Elijah Woods intresse. Tillsammans med det Los Angeles-baserade filmbolaget Spectre Vision där Wood är partner, ger han nu filmen sitt stöd.– Det är en omstörtande, rolig och djupt förlamande thriller som vi är stolta över att få presentera, säger Elijah Wood i ett pressmeddelande.

Festivalturné världen över
Just nu fortsätter ”LFO:s” festivalturné världen över. Här i Sverige får vi troligen se filmen på DVD och on-demand i höst. Izabella bor nu i San Francisco och har representerat filmen på festivaler i USA, ibland själv (eftersom Patrik, Antonio mfl har befunnit sig i Europa), vilket hon tycker har varit väldigt utvecklande. Även Patrik reser en del över världen och får möta publik och kollegor då filmen visas utomlands.- Och dom här resorna tjänar ju som ett ypperligt tillfälle att knyta kontakter utomlands för nya, spännande utmaningar, förklarar han.

Antonio själv har blivit så inspirerad att han redan skrivit ”ett och ett halvt nytt manus”.

– Sådana här processer skapar energi.