Indiecamp- ny kurs för oberoende filmskapare

0

Tillhör du dom som gillar att göra film och kanske även har ett par filmproduktioner bakom dig? Känner du att du skulle vilja få ökad kunskap om hur filmbranschen fungerar? Vilka dom olika aktörerna i branschen är? Hur man kan finansiera en film med framgång? Hur avtalen styr branschen? Hur man jobbar med lansering, försäljning och distribution? Då är det dags att anmäla sig till ”indiecamp”. 

Indiecamp är en sex dagar lång kurs som vänder sig till aspirerande och oberoende filmskapare, på olika nivåer i sin karriärsutveckling, som vill lära sig mer om hur branschen fungerar internationellt och hur man kan driva projekt professionellt, på en kommersiell grund. Kursen är uppbyggd av sex moduler som ska ge ökad kunskap och förståelse för sådant som branschkunskap, finansiering och paketering, manusutveckling och pitchning, produktionsplanering, produktionsadministration samt distribution och försäljning. Modulerna kan läsas antingen i rad under vårt ”indiecamp” hos iFocus i Frammestad, alternativt separat om man bara vill delta i vissa av dagskurserna. Trailers för kurserna kan ses nedan.

”Kursen är tänkt att fylla den kunskapslucka jag själv upplevde när jag försökta ta steget från att ha producerat beställningsfilm, kort- och novellfilmer – till att producera min första långfilm med internationell distribution. Kunskaperna man lärde sig på filmutbildningarna begränsade sig till stor del till de rena konstnärliga och produktionstekniska aspekterna av filmproduktionen.”, säger Tomas Amlöv, producent på Timelock Film som arrangerar kursen i samarbete med iFocus.

Tomas Amlöv har varit aktiv i filmbranschen i 15 år och deltagit i Cannes Producers Network de två senaste. Han började sin karriär som producent och klippare av beställningsfilm, men gick snabbt vidare och producerade kort- och novellfilm för TV. Hans filmer har fått finansiellt stöd från allt från internationella distributörer och säljagenter till svenska investerare, filmfonder som Film i Väst och inte minst Svenska Filminstitutet. Tomas första långfilm, SKILLS, hade premiär på American Film Market 2010 och har ännu så länge sålts till ca 20 länder. Tomas producerade även novellfilmen DEN ANDRA SIDAN som vann svenska novellfilmspriset 2003 och deltog i tävlan i Lucarno. Idag jobbar han med åtta olika långfilmsprojekt i olika stadier av utveckling.

”Min erfarenhet är att de kunskaper man har från att ha producera beställningsfilm, kort- och novellfilmer, inte räcker när man hamnar i möten med potentiella finansiärer, distributörer och andra samarbetspartners för långfilmsprojekt. Detta eftersom filmprojekt på ett helt annat sätt ställer krav på att man ska ha kunskap om alla aktörer i branschen, förstå vari kedjan dom arbetar. Det krävs kunskap i allt från hur man upprättar finansieringsplaner, budgeterar, förhandlar och tar fram avtal – och inte minst paketerar projektet för att kunna fatta ett formellt produktionsbeslut. Den här kursen är därför utformad för att ge sådan grundläggande kunskap. Kunskap jag själv önskar jag haft och som jag hoppas och tror gör processen med gå från kortfilm till långfilm mindre smärtsam och skrämmande”, det är i alla fall min avsikt med den här kursen.

Indiecamp kommer arrangeras vid två tillfällen under vecka 13 och 17. D.v.s. måndag den 25:e – lördag den 30:e Mars, respektive måndag den 22:e – lördag den 27:e april. Tanken är även att kursen ska fungera som en kreativ mötesplats för oberoende och aspirerande filmskapare i Sverige. En variant av kursen kommer även att arrangeras över två helger (fredag-söndag) – i Stockholm under vecka 15 och 16. Den kommer även att arrangeras som en komprimerad kvällskurs i Göteborg under vecka 9 och 10 (måndag-fredag).

Priser för kurserna är antingen 1800 SEK per person och dag eller 8950 SEK per person för hela ”indiecamp” (inkl. mat och boende). Filmcafe.se´s PLUS-medlemmar och studerande vid filmskolor erbjuds en rabatt på 50 %, dvs. 900 SEK per person för dagskurserna, samt 4475 SEK per person för hela indiecamp (inkl. mat och boende).

Priset på kvällskursen är 900 SEK per person/tillfälle – och 450 SEK per person/tillfälle för Filmcafés PLUS-medlemmar och studerande vid filmskolor.

Mer information om kursen hittar du på vår hemsida: http://www.timelockfilm.se/kurser-2/

SÅ FUNKAR FILMBRANSCHEN (Indiecamp dag 1 av 6) from Tomas Amlöv on Vimeo.