Home Nyheter Svensk kortfilm på short list för Oscar

Svensk kortfilm på short list för Oscar

0

Kiruna-Kigali av Goran Kapetanovic har som en av elva filmer tagit sig vidare till Oscargalans short list, efter en utgallring av 125 titlar.

Kiruna-Kigali handlar om 18-åriga Malika i Rwanda som ska föda. Barnet är felvänt, det är fara för Malikas liv och efter inbördeskriget finns inga vuxna kvar i byn. Samtidigt går vattnet på en kvinna i Sverige – Eva, 39 år. Dessa två historier vävs in i varandra och pågår till synes samtidigt i två helt olika delar av världen. Malin Crépin gör rollen som Eva och Mukundente Fiona spelar Malika.

– Arbetet med filmen har varit en jobbig och intressant resa på tre år. Jag är stolt över att ha fått möjlighet att göra den och hoppas nu att filmen visas ännu mer på festivaler. Det är viktigt med annorlunda historier så att vi funderar på hur vi i västvärlden kan var delaktiga i andra världshändelser. Jag vill att man glömmer allt annat i 14 minuter när man ser filmen, säger en glad Goran Kapetanovic.

Filmen är producerad av Helena Danielsson och Goran Kapetanovic för Hepp Film AB med produktionsstöd av Filminstitutets kortfilmskonsulent Andra Lasmanis.

Nu följer visningar i december i Los Angeles, New York och San Francisco innan nomineringarna tillkännages 10 januari 2013. Själva galan går av stapeln 24 februari med Seth MacFarlane som värd.

Källa: SFI