Jag är Ingrid prisad i Cannes

0

Det har varit ett stort år för Sverige och Ingrid Bergman i Cannes. Inte nog med att den legendariska skådespelerskan pryder själva festivalaffischen – filmen om hennes liv, Jag är Ingrid av Stig Björkman, förärades med ett specialomnämnande när priset L’Oeil d’Or delades ut.

L’Oeil d’Or (Guldögat) är ett nyinstiftat pris för dokumentärfilm. Årets vinnare blev Allende, mi abuelo Allende av Marcia Tambutti Allende men Jag är Ingrid, som fick ett mycket varmt mottagande när den visades på festivalen, belönades med ett specialomnämnande. Filmen är regisserad av Stig Björkman och producerad av Stina Gardell för Mantaray Film.

– Jag och Stina oerhört glada över specialomnämnandet, nu känns det ännu bättre att resa hem till Sverige efter en Cannesfestival som har varit oförglömligt fin, säger Stig Björkman.

– Det är en perfekt avslutning på en framgångsrik svensk filmfestival. Ingrid Bergmans ande har svävat över hela festivalområdet och detta befäster också svensk dokumentärs framskjutna position i världen. Jättekul! säger Pia Lundberg, chef på Filminstitutets utlandsenhet.

I juryn satt bland andra Irène Jacob och filmen tävlade mot dokumentärer om andra filmgiganter som

Orson Welles, Alfred Hitchcock, Francois Truffaut och Steve McQueen.

Jag är Ingrid har svensk biopremiär 28 augusti 2015, samma vecka som Ingrid Bergman skulle ha fyllt 100 år. Nonstop Entertainment distribuerar filmen i Norden, och TrustNordisk säljer den internationellt.