Home Nyheter Espinosa filmatiserar Utvandrarna

Espinosa filmatiserar Utvandrarna

0

Tre Vänner Produktion och Svensk Filmindustri filmatiserar Vilhelm Mobergs episka verk ”Utvandrarna” om Kristina och Karl-Oskar, som emigrerar från Småland till Amerika i mitten av 1800-talet.

För regin svarar Daniél Espinosa, som tidigare gjort filmer som nu aktuella Child 44 (2015), Safe House (2012) och Snabba Cash (2010) för att nämna några.

– Att få lov att gå i Jan Troells fotspår fyller en med en enorm ödmjukhet till uppgiften och jag hade inte antagit den om det inte vore för den alarmerande aktualitet boken har idag när Medelhavet fylls av dessa bräckliga båtar och livsöden på samma sätt som Atlanten fylldes av båtar och livsöden under 1850-talet. Då som nu så tar någon ett beslut om att försöka ge sina barn ett bättre liv. Någon tar ett beslut att inte acceptera den lott man har dragit. Någon accepterar inte hungersnöden, den religiösa fundamentalismen och den auktoritära regim som omger dom utan samlar sina nära och kära för en resa som kan kosta dom allt. Kristina i ’Utvandrarna’ lyser med en alldeles egen styrka. En kvinna och mor som för att rädda sina barn, riskerar allt, säger Daniél Espinosa

För manus till Utvandrarna står Petter Skavlan, som även stod bakom Oscarnominerade ”Kon-Tiki” (2012).

– Utvandrarna är en av de historier som kan berättas och återberättas, eftersom den säger något djupgående om människans natur – om vår strävan att skapa ett bättre liv för oss själva och dem vi älskar. I denna dag och ålder, när emigranter trängs på bräckliga fartyg och reser över hav mot en mycket osäker framtid, är det värt att komma ihåg att Vilhelm Mobergs älskade karaktärer gjorde detsamma för 170 år sedan, säger Petter Skavlan.

Utvandrarna produceras av Fredrik Wikström Nicastro för Tre Vänner Produktion och Svensk Filmindustri i samproduktion med Film Väst.

– Det innebär ett enormt ansvar att filmatisera ett av Sveriges mest folkkära och odödliga verk. Det är därför betryggande att återigen arbeta tillsammans med Daniél Espinosa, som efter vårt senaste samarbete med ’Snabba Cash’, blivit en av världens mest eftertraktade regissörer. ’Utvandrarna’ är ett projekt som jag drömt om att förverkliga i många år och jag är otroligt glad att vi nu påbörjar resan, säger Fredrik Wikström.

Inspelningsstart är planerad till 2017 i Västra Götalandsregionen. Planerad svensk premiär 2018.

Källa: Svenska Filminstitutet