Home Nyheter Krishantering, träd och funderingar i januari månads produktionsstöd

Krishantering, träd och funderingar i januari månads produktionsstöd

0

Dokumentären Överlevarna – det tionde året följer de återstående medlemmarna av fyra familjer som drabbades av tsunamikatastrofen på Khao Lak i Thailand där många svenska turister miste livet julen 2004. Förutom denna långfilm beviljades tre högst olika kortfilmer produktionsstöd från Svenska Filminstitutet i januari månad.

Folke Rydén, som tidigare har regisserat bland annat Pojken utan ansikte (2003) och Expedition Linné (2007), är tillbaka med dokumentären Överlevarna – det tionde året. Det har nu gått tio år sedan den stora katastrofen, ett kollektivt trauma för Sverige och ett personligt sorgearbete för de många drabbade. Men filmen är inte nattsvart, utan skildrar djup vänskap, kärlek och det goda i livet.

Tre kortfilmer har också beviljats stöd. I Remember When I Die av Maria Bäck handlar om människors förhållande till dödsögonblicket, den skapade evigheten och rädslan för att bli glömd. In the Shadow of the Treeär en animerad film av Daniel Pernbo som handlar om en gammal man som irriterar sig på det stora knarrande trädet utanför hans stuga, och vad som händer när han bestämmer sig för att ta itu med problemet. OchKropparnas arkiv av Christina Olofson är en dokumentär som behandlar människor och djur med samma biologistiska blick och försöker reda ut de knepiga frågorna ”vem glor på vem?” och ”vad är det som driver människan?”.

 

Läs mer om alla filmer på http://www.sfi.se/sv/Nyheter/Nyheter-om-svensk-film/Prodstod-januari-2015/