Home Nyheter Min lilla syster vinner Kristallbjörnen i Berlin

Min lilla syster vinner Kristallbjörnen i Berlin

0

Sanna Lenkens första långfilm Min lilla syster, som tävlade i sektionen Generation Kplus i årets upplaga av Berlins filmfestival, har belönats med Kristallbjörnen för bästa långfilm. Det blir den andra segern för svensk film på Berlinale, efter att Flocken i går belönats med samma pris i sektionen Generation 14plus.

Min lilla syster handlar om Stella som är 12 år och på väg in i tonåren. Hon jämför sig med sin perfekta storasyster Katja, konståkningstalangen som lyckas med allt. När Stella upptäcker att Katja har en svår ätstörning vänds världen upp och ned, familjelivet börjar krackelera och Stella ställs inför svåra val.

Stella spelas av debutanten Rebecka Josephson, och i rollen som Katja ser vi Amy Deasismont, mer känd som popstjärnan Amy Diamond. I övriga roller märks bland andraAnnika Hallin (Guldbaggenominerad för sin roll i I taket lyser stjärnorna) och Henrik Norlén, känd för sina insatser i Återträffen, Hotell och ett antal filmer i Johan Falk-serien. Regissören och manusförfattaren Sanna Lenken Guldbaggenominerades i fjol för sin kortfilm Äta lunch. Min lilla syster är hennes första långfilm. Filmen har fått stöd av Svenska Filminstitutet, filmkonsulent Magdalena Jangard.

Svensk film har en stolt historia av högkvalitativ barn- och ungdomsfilm vilket har märkts inte minst i den svenska närvaron på Berlins filmfestival Generation där svenska filmer har medverkat i åtta av de nio senaste upplagorna av filmfestivalen.

Källa: Svenska Filminstitutet