Home Nyheter Lisa Aschan, regidebuter och återvinning

Lisa Aschan, regidebuter och återvinning

0

Lisa Aschan gör sin tredje långfilm, Disa Östrand regidebuterar och Moving Sweden spränger gränserna för återvinningscentralens betydelse. Det och mycket mer finns bland projekten som fick produktionsstöd av Filminstitutet i februari.

Efter Aplickorna och Det vita folket sitter Lisa Aschan åter i regissörsstolen, denna gång med dramat Ring mamma! Filmen är en intim berättelse om kvinnor i tre generationer med utgångspunkt i 35-åriga Niki. Lisa Aschan arbetar ännu en gång med producent Anna-Maria Kantarius på Garagefilm International. Filmen har fått stöd av Filminstitutets långfilmskonsulent Calle Marthin och spelas in under 2018.

Moving Sweden är satsningen som vill ge filmare tillfälle att utmana gränserna för filmskapande. Detta märks inte minst i det unika projektet ÅVC – en kortfilm om ett mystiskt bombhot och vad som händer på en återvinningscentral om natten. Filmen är regisserad av Julius Jorborg som gärna leker med tanken om teknikens roll i universums stora mysterier. Ofta med en retrokänsla där digital teknik och tekniskt skrot blir människans räddning eller fall. Filmen har fått stöd av Filminstitutets konsulent Helen Ahlsson inom projektet Moving Sweden.

Skådespelaren Disa Östrand har tidigare spelat i filmer som Känn ingen sorg och är aktuell i Drazen Kuljanins Balkan Noir tillsammans med Johannes Bah Kuhnke. Nu regidebuterar hon med kortfilmen Dani om en ung kvinnas separation från sin man. Disa Östrand har själv skrivit manus. Filmen har fått stöd av Filminstitutets kortfilmskonsulent Erika Wasserman.

Andra filmer som beviljats produktionsstöd är samproduktionerna Dronningen och Spionen, dokumentären The Deminer, Röst-projektet Waryaa samt kortfilmerna Sanningssagor och Flickan med svavelstickorna.