Home Nyheter Ali Abbasis långfilm Gräns utvald till Cannes

Ali Abbasis långfilm Gräns utvald till Cannes

0

Ali Abbasis långfilm Gräns har blivit utvald till den prestigefyllda sektionen Un Certain Regard under årets filmfestival i Cannes. Filmen bygger på en novell av John Ajvide Lindqvist, författaren bakom den hyllade romanen och filmen Låt den rätte komma in.

Gräns är den första svenska långfilmen för regissören Ali Abbasi, som är född i Teheran och utbildad vid Den Danske Filmskola. Han långfilmsdebuterade 2016 i Danmark med skräckfilmen Shelley, som också visades på filmfestivalen i Berlin.

Handlingen i Gräns kretsar kring tullpolisen Tina, som har ett sjätte sinne när det gäller att peka ut smugglare. Det är nästan som om hon kan lukta sig till när någon försöker dölja något. Ryktet om hennes skicklighet sprider sig inom poliskåren och hon anlitas för att hitta bevis mot en liga med omfattande kriminell verksamhet. Men när den mystiske Vore kliver av färjan så tvekar hon för första gången på sina känslor. Tina anar att Vore döljer något, men kan inte sätta fingret på vad. De attraheras av varandra, men när hon lär känna honom inser hon samtidigt att hela hennes liv är baserat på en enda stor lögn. Precis som Vore så hör Tina inte hemma i den här världen. Nu måste hon välja: fortsätta med sin livslögn eller omfamna den skrämmande sanningen om vem hon egentligen är.

– Gräns är en film om att hitta sin plats i världen, att inte riktigt veta vem man är eller var man hör hemma. Det går också att se filmen som en berättelse om västerlandets sätt att hantera alla som avviker från normen, så det finns ett politiskt element. I Gräns blandas uråldrig naturmystik med svensk vardag, och det är krocken mellan det övernaturliga och det normala, precis som i Låt den rätte komma in, som är filmens universum. Jag skulle beskriva min stil som en nordisk form av magisk realism, säger Ali Abbasi.

Huvudrollen som Tina görs av Eva Melander, Guldbaggebelönad i kategorin bästa kvinnliga biroll för Flocken(2016) och känd från filmer som Sebbe och Hypnotisören.

Manus till Gräns är skrivet av Ali Abbasi och Isabella Eklöf tillsammans med John Ajvide Lindqvist, baserat på hans novell med samma namn. Filmen är producerad av Nina Bisgaard, Piodor Gustafsson och Petra Jönssonför Meta Film Stockholm, Spark Film&Tv & Kärnfilm i samproduktion med Meta Film Danmark samt Film i Väst, SVT och CPH Filmfund och med stöd av Svenska Filminstitutet, konsulent Yaba Holst. Filmen distribueras av TriArt Film och beräknas få svensk biografpremiär under hösten 2018.

Gräns blir den tionde svenska långfilmen som valts ut i Un Certain Regard sedan Gilles Jacob skapade sektionen 1978. Tidigare svenska filmer i sektionen är Kristoffers hus av Lars Lennart Forsberg (1980), Ormens väg på Hälleberget (1987) av Bo Widerberg, Oxen av Sven Nykvist (1990), Enskilda samtal av Liv Ullmann (1997), Larmar och gör sig till av Ingmar Bergman (1998), dansksvenska Vid Vägen av Max von Sydow (1999), Du levande av Roy Andersson (2007), samt De ofrivilliga (2008) och Turist (2014), båda av Ruben Östlund.

Bland de utländska namnkunniga regissörer som varit med och tävlat i Un Certain Regard finns bl a Xavier Dolan, Sofia Coppola, Claire Denis, Gus Van Sant, Abbas Kiarostami, Richard Linklater, Steve McQueen, Jean-Luc Godard, Valeria Bruni Tedeschi, Jafar Panahi, François Ozon, Joachim Trier, Hirokazu Kore-eda, Samira Makhmalbaf och många fler.

Filmfestivalen i Cannes äger rum 8-19 maj.