Home Nyheter Magdalena Jangard ny långfilmskonsulent

Magdalena Jangard ny långfilmskonsulent

0

Svenska Filminstitutet har utsett Magdalena Jangard till ny långfilmskonsulent på Svenska Filminstitutet. Hon börjar den 1 oktober och efterträder Lars G. Lindström.

Magdalena Jangard, född 1962, har över tjugofem års erfarenhet av film- och dramaproduktion. Efter studier i kulturvetenskap och i film- och tv-produktion på Dramatiska Institutet började hon arbeta som producent på SVT Drama 1993 för att år 2000 bli chef för dramaenheten på SVT Väst.

Hon har också varit knuten till Film i Väst som ansvarig för deras kort-och dokumentärfilmsverksamhet och rådgivare för långfilm. Sedan 2007 sitter hon i styrgruppen för Danska Filminstitutets public service-fond och på senare tid har hon arbetat med tv-underhållning parallellt med filmutveckling och filmproduktion.

–  Jag ser framemot uppdraget med stor läs- och arbetslust och många engagerande möten, diskussioner och filmupplevelser under de kommande åren säger Magdalena Jangard. Jag hoppas min mångåriga erfarenhet av manusläsning, projektbedömning och produktion kan göra nytta och jag avser att arbeta målmedvetet mot filmavtalets uppsatta mål och mot visionen att det ska finnas en svensk film för alla i Sverige.

–  Jag är väldigt glad för att Magdalena Jangard har tackat ja. Hon har inte bara en lång erfarenhet av filmbransch och filmproduktion, utan är också engagerad i film ur ett brett samhällsperspektiv. Hon blir ett inspirerande tillskott till vår ambition att föra många samtal om film med bransch, politiker och omvärld, säger Anna Serner, VD Svenska Filminstitutet.

 

Fler konsulentnyheter

Linus Torell blir långfilmskonsulent fr o m 1 januari, efter att ha varit barn- och ungdomsfilmkonsulent i två år.

Suzanne Glansborg blir konsulent för det nya dramaseriestödet – men även för viss långfilm – med start 1 januari. Hon har varit långfilmskonsulent sedan januari 2010.

 

Båda långfilmskonsulenterna kommer ha öronmärkta pengar för barnfilm i sina budgetar. Svenska Filminstitutet kommer bibehålla nivån på stöd till barn- och ungdomsfilm där den legat de senaste åren, trots att konsulenterna fått väsentligt mindre pengar till långfilm.

 

–  Genom att båda konsulenterna får ett tydligt uppdrag att stödja barnfilm höjer vi statusen på barnfilmen och likställer den med vuxenfilmen. På detta sätt får också de som söker stöd till barnfilmsproduktioner två konsulenter att gå till, något vi tror kommer gynna barnfilmen. Linus Torell kommer även framöver ha ett särskilt ansvar som ”barnfilmsambassadör”, säger Charlotta Denward, chef för produktionsstödsavdelningen på Svenska Filminstitutet.

Källa: SFI