Magnus Samuelsson till The Last Kingdom

0

Det är många svenskar som medverkar i den brittiska tv-serien ”The last kingdom”. Förutom att Magnus Samuelsson och Björn Bengtsson kommer att dyka upp i seriens andra säsong kan vi i den första säsongen av serien, som för tillfället visas på SVT, se Thomas W Gabrielsson.

Magnus Samuelsson vann titeln ”Världens starkaste man” 1998, men har under senare år börjat ägna sig åt skådespeleri på allvar. Han är bland annat känd som polisen Gunnar Nyberg i filmatiseringen av Arne Dahl-böckerna. ”The last kingdom” blir dock hans första internationella roll.

När det var dags för den första manusgenomgången för BBC-produktionen ”The last kingdom” var det omkring 40 skådespelare med 8 olika nationaliteter som samlades kring bordet. Det var första gången i engelsk tv-historia som skådespelare med så många olika bakgrunder möttes för att arbeta ihop. I serien, som utspelar sig på 800-talet, får tittarna följa krigaren Uthred av Bebbanburg när han kämpar för kungadömet Northumbria.

Första säsongen, som nyligen hade premiär på SVT, blev en tittarsuccé i Storbritannien och nominerades bland annat till priset för årets bästa dramaserie vid Royal Television Society Awards.

– För fem år sedan hade det varit omöjligt att göra den här serien i England, innan nordic noir hade slagit igenom. Att det är möjligt nu är fantastiskt, säger Thomas W Gabrielsson till TT.