Svensk kortfilm i tävlan på filmfestivalen i Locarno

0

Den svenska kortfilmen Kommittén av Gunhild Enger och Jenni Toivoniemi är inbjuden till den internationella kortfilmstävlingen Pardi di domani under Locarno filmfestival. Filmen är en ovanlig nordisk samproduktion både produktionsmässigt och innehållsmässigt.

I filmen får vi följa ett nordiskt samarbete där tre delegater från Finland, Norge och Sverige samlas för att komma överens om ett konstverk som ska placeras på Treriksröset, den geografiska punkt där de tre länderna möts. Den nordiska kommittén blir överraskad när konstverket som ska utplaceras är i form av en nordisk dans. Kommittén är en komedi om politiska processer med höga ambitioner, som i slutändan faller platt.
Gunhild Enger är född i Oslo och har gjort flera internationellt framgångsrika kortfilmer som bland annat har nominerats till en Amanda (Norges motsvarighet till Guldbaggen) och en BAFTA.

Jenni Toivoniemi är manusförfattare och regissör från Helsingfors som tidigare har vunnit jurypriset i Sundance och en Kristallbjörn för bästa kortfilm i Berlin.

Toivoniemi och Enger startade arbetet med filmen när de båda deltog i CPH:DOX talangprogram CPH:LAB i Köpenhamn. CPH:LAB är ett forum där regissörer från olika länder matchas ihop för att hitta nya berättelser och samarbeten över gränserna. Efter det tog de kontakt med den svenska producenten Marie Kjellson på Kjellson & Wik som blev filmens huvudproducent.

– Det är utan tvekan en av de största samproduktionerna i nordisk kortfilmshistoria, med finansiering från Svenska Filminstitutet, Norska Filminstitutet, Finlands Filmstiftelse, Film Väst och AVEK (Finland). Samt i samproduktion med SVT och med stöd från YLE (Finland) och NRK (Norge). Och projektet fick sin start i Danmark! Det är otroligt fint att denna nordiska kompott får ha världspremiär i Locarno, en festival som är välkänd för sitt kortfilmsprogram, säger Theo Tsappos, kortfilmsansvarig på Svenska Filminstitutets utlandsenhet.

Locarno internationella filmfestival pågår 3- 13 augusti och är en av världens äldsta festivaler. Den första upplagan ägde rum redan 1946. Mer information:http://www.pardolive.ch/

Källa: Svenska Filminstitutet