Malin Buska vinner pris

0

Svenska skådespelerskor är i ropet just nu. Alicia Vikander lovordas av kritiker och publik på Venedigs filmfestival för sin rolltolkning i The Danish Girl. Rebecca Ferguson insats i bioaktuella Mission: Impossible – Rogue Nation är också hyllad. Och nu har Malin Buska mottagit priset som bästa skådespelerska på Montreals filmfestival för sin roll som Drottning Kristina i finsk-kanadensisk-svensk-tyska The Girl King av Mika Kaurismäki. Filmen vann även publikpriset.

The Girl King handlar om Drottning Kristina (1626-1689) och är baserad på ett manus av Michel Marc Bouchard, som också skrivit pjäsen Christine, la reine-garçon, som såg dagens ljus 2012. Michael Nyqvist spelar Axel Oxenstierna i filmen och i övriga roller återfinns i huvudsak kanadensiska, finska och tyska skådespelare. I höst och vinter går filmen upp på biografer i hela Europa.

Malin Buska är född i Övertorneå och sågs senast på bio i Jens ÖstbergsFlugparken och dessförinnan som gangsterboss i Jens Jonssons Snabba Cash – livet deluxe. Hon långfilmsdebuterade i Björn Runges Happy End från 2010. År 2011 utsågs hon till Rising Star av Stockholms filmfestival.

The Girl King har fått produktionsstöd från Filminstitutes filmkonsulent Suzanne Glansborg. Martin Persson på Anagram är filmens svenska producent.