Home Nyheter Distributör för svenska filmarvet

Distributör för svenska filmarvet

0

Filminstitutet har skrivit avtal med ett flertal rättighetsinnehavare och blir nu biografdistributör för många av de svenska filmer som restaurerats digitalt.

Filminstitutet har påbörjat det stora arbetet med att digitalt restaurera det svenska filmarvet. Det finns 8600 filmer i Filminstitutets arkiv och strävan är att alla filmer som digitaliseras når en publik, på biograf, vod, dvd och/eller tv. Flera svenska distributörer gör ett gediget arbete med att ge svenska filmer ett nytt liv. I linje med Filminstitutets uppdrag om att tillgängliggöra det svenska filmarvet tas nu ett samlat grepp om de titlar som saknar distributör, så att de enkelt når landets biografer.
Idag är 54 filmer klara för distribution, med allt från Mauritz Stillersstumfilmskomedi Erotikon (1920), Alf Sjöbergs Fröken Julie (1951) som belönades med Grand Prix i Cannes, Jan Troells makalösa långfilmsdebut Här har du ditt liv (1966), barnfilmsklassikern Barnen från Frostmofjället (1945) och ett flertal av Suzanne Ostens filmer. Titlarna kommer succesivt att bli fler vartefter digitaliseringen fortsätter.

I samband med detta lanseras också en ny webbplats för det digitala filmarvet. Alla filmer som blir digitalt restaurerade presenteras med nytt text- och bildmaterial. Här finns även tips om aktuella teman och vägledning in i filmhistorien. Självklart finns också information om filmbokning och en lista över alla filmer som Filminstitutet digitaliserat.

– Det är fantastiskt roligt att se att de svenska filmer som vi digitalt restaurerar får ett nytt liv. Det finns ett stort intresse runtom i landet för filmerna, som många gånger inte funnits tillgängliga för publiken tidigare, säger Lova Hagerfors, Projektledare på Filmarvet.