Mänsklig tvekan och glad fisk får produktionsstöd

0

Michael Nyqvist medverkar i det dansk-svenska dramat Du försvinner av Peter Schönau Fog (Konsten att gråta i kör) och flera kortdokumentärer får stöd.

I Du försvinner blir den respekterade och sympatiske Frederik anhållen för bedrägeri. Men när det visar sig att han har en hjärntumör försöker hans fru Mia och advokat få honom frikänd. Filmen rollbesätts på Filmcafe.se.

Flera kortdokumentärer får stöd: Hopptornet: 10 meter av Axel Danielson och Maximilien Van Aertryck skildrar tvekan och utsatthet högst upp på tians trampolin och Salmo av Tony Holm berättar om lax och öring som leker i åar, forcerar strida fall och kämpar mot virvlande strömmar. Spår av Gunnar och Annica Bergdahl undersöker lokförarens existentiella utmaning som ständigt potentiell ofrivillig bödel med döden ständigt närvarande och M Parent av Nicolas Maurice utgår från ärvda fotografier och skildrar ett vemodigt öde med en far som förlorar sin son. Det förgångna möter nutid i ett undersökande av de minnen som blir kvar.

Andra projekt i det kortare formatet är den animerade Betty mitt i natten regisserad, producerad och skriven av Uzi Geffenblad. Det är en surrealistisk barnfilm om en katt som seglar i en potta. Även Kärlek & vilja av Marcus Carlsson riktar sig till en yngre publik. Den beskriver två livsöden i en lägenhet där Isabelle har lägenheten som trygghet, medan den för Jessica är synonym med tomhet och en jakt på självständighet. I Noni och Elizabeth av Nanna Blondell bor 10-åriga Noni i veckorna hos sin mamma och hos sin pappa på helgerna. Tillsammans med sin styvsyster Elizabeth ser hon under en helg världen för vad den verkligen är – upp och ner.

Läs mer
http://www.filminstitutet.se/sv/om-oss/press/pressmeddelanden/2015/produktionsstod-oktober/