Medan vi lever – imorgon kan den vinna sju afrikanska Oscars

0

Dani Kouyatés Medan vi lever med Josette Bushell-Mingo och Adam Kanyama i huvudrollerna, har hela sju nomineringar på Africa Movie Academy Awards, Afrikas Oscarsgala. Prisutdelningen hålls den 15 juli i Lagos, Nigeria, där stora delar av filmteamet kommer att närvara.

Sedan den svenska premiären i höstas har Medan vi lever mött en internationell publik på festivaler i bland annat Montreal, New York och Los Angeles. Filmen vann i februari i år kritikerpriset i FESPACO – Afrikas största filmfestival som hålls i Burkina-Faso, regissören Dani Kouyatés födelseland. Och för ett par veckor sedan vann den också pris för Bästa film i Burundi/FESTICAB.

– Det har varit intressant att resa runt världen med den här filmen. Jag har fått många förvånade kommentarer över att en film med det här temat kommer från Sverige. Men det är ju ett universellt tema – sökandet efter identitet – där ens inneboende rötter egentligen inte har att göra med var man kommer från, utan i vilket sammanhang de får sin näring, säger Dani Kouyaté.

– Vi är förstås väldigt glada och stolta över alla nomineringar. En svensk film som gör ett betydande avtryck i Afrika, det är ju fantastiskt. Dani ville göra en universell film och när man ser mottagandet så kan vi bara konstatera, han har lyckats, säger producenterna Maria Larsson Guerpillon och Julien Siri.

Medan vi lever har följande nomineringar på Africa Movie Academy Awards 2017:

Bästa film av afrikan som lever utomlands – Maria Larsson Guerpillon och Julien Siri, producentduo från produktionsbolaget DFM, ett bolag som producerat många festivalvinnande filmer.

Bästa kvinnliga huvudroll – Josette Bushell-Mingo, för sin roll som Kandia. Skådespelaren, regissören och konstnärlige ledaren Josette Bushell-Mingo har under våren varit aktuell med föreställningen Nina – a story about me and Nina Simone och har gjort stor succé för sitt regiarbete till Riksteaterns En druva i solen.

Bästa unga/lovande skådespelare – Adam Kanyama för sin roll som Ibbe. Adam Kanyama har en karriär som hiphop-artist där han släppt tre EP:s. Kanyamas medverkan i Medan vi lever är hans debut som skådespelare.

Bästa manliga biroll – Richard Sseruwagi för sin roll som Sekou. Richard Sseruwagi har vi på senaste tiden kunnat se i tv-serien Springfloden.

Bästa manus – Dani Kouyaté och Olivier Guerpillon. Andra filmer från Dani Kouyaté är bland annat Keïta! Griotens arv (1995), Sia. Pytonormens dröm (2001) och Ouaga Saga (2004). Olivier Guerpillon är regissör, producent och manusförfattare (producent för bl.a. Ömheten och Sound of Noise).

Bästa soundtrack – Andreas Unge, som också gjort soundtracket till Guldbaggebelönade dokumentärenMartha & Niki. Soundtracket till Medan vi lever finns tillgängligt på Spotify och andra musiktjänster.

Bästa klippning – Philip Bergström, som klippt Ömheten och flera prisbelönta kortfilmer.

Medan vi lever är producerad av Maria Larsson Guerpillon och Julien Siri, DFM AB, med stöd av Svenska Filminstitutets tidigare långfilmskonsulent Baker Karim. Filmen går att hyra via streamingtjänsterna SF Anytime och Viaplay och kommer att visas på SVT under nästa år.

Källa: Svenska filminstitutet