Möt manusförfattaren till kritikersuccén Känn ingen sorg

0

Håkan Hellström beskriver känslor som alla känner, men han gör det på ett nytt och associativt sätt, säger Cilla Jackert som skrivit manus till Känn ingen sorg. I Känn ingen sorg får vi följa Pål (Adam Lundgren) i ett sommarfagert Göteborg tillsammans med hans vänner Lena (Josefin Neldén), Eva (Disa Östrand) och Johnny (Jonathan Andersson). En sommar kantad av kärlek, vänskap, svek och så förstås Hellströms musik.

– Jag brukar alltid spela lite svår när jag får ett erbjudande om att skriva manus, men när jag hörde om Känn ingen sorg och att den var baserad på Håkan Hellströms texter så föll jag på direkten. Jag älskar Håkan Hellströms musik, säger filmens manusförfattare Cilla Jackert.

Det är få musiker eller musikgrupper som kan ståta med filmer som helt baseras på deras texter och låtar. Queen, ABBA och The Beatles hör dit. Nu kan Håkan Hellström sälla sig till skaran. Känn ingen sorg är den första svenska musikfilmen som baseras på enbart en upphovsmans låtskatt.
Håkan Hellström debuterade år 2000 med Känn ingen sorg för mig Göteborg och har därefter släppt sex album. Det senaste, Det kommer aldrig va över för mig, släpptes 17 april i år och sålde guld på några veckor. Han har hittills belönats med åtta Grammis, åtta Rockbjörnar och tre P3 Guld samt Evert Taube-stipendiet. Och så har han förstås utsetts till Årets Göteborgare.

Med Känn ingen sorg gör Cilla Jackert sin långfilmsdebut som manusförfattare. Hon har tidigare skrivit manus till TV-serierna Tre kronor, Spung, Lite som du och nu senast Molanders.. Manusarbetet har skett med Håkan Hellströms välsignelse och med inspel från honom. Men annars har hon haft helt fria händer.

– Det viktiga är vad man känner när man lyssnar på hans musik och där finns det absolut tillräckligt mycket för att kunna berätta en historia. Hans material är oerhört rikt, jag skrev en och en halv film från början men hade lika gärna kunnat skriva tre filmer.

Cilla Jackert har utgått från ett antal situationer i låttexterna som hon gillat. Tillsammans med regissörsduon Björn Stein och Måns Mårlind har historien vuxit fram.

– Det är situationer som också Håkans fans relaterar sig till så mycket att de till och med tatuerar in ord ur låtarna på armen. Han beskriver känslor som alla känner, men han gör det på ett nytt och associativt sätt.

Påls största dröm är att hålla på med musik. Det vet vännerna, men också farfar Rolle (Tomas von Brömssen) som skulle önska att Pål skaffade sig ett redigt jobb. När Prinsessan Eva dyker upp som en virvelvind i sommarnatten väcker hon inte bara Påls uppmärksamhet. Hon delar även hans dröm.
Men. Problemet är att det enda som står mellan Pål och drömmen är hans egna tvångstankar som gång efter annan får honom att spåra ur precis när det mesta står på spel.

– Cilla har gjort ett fantastiskt jobb. Hennes manus är en fängslande historia som håller ihop, inte bara en rad scener. Att utgå från en låt är bättre än att utgå från en bok. Jämfört med boken måste man stryka så mycket, i låten lägger du till och kopplar din egen känsla. Det är en bra form att göra film på. Det här är den första film som jag gjort som jag gråtit till själv. säger regissören Björn Stein.

Filmen är regsserad av Björn Stein och Måns Mårlind, som har samarbetat sedan 2002 då de regisserade Spung för SVT. För SVT har de även gjort Snapphanar (2006) samt den internationella succén Bron (2011). De regisserade tillsammans långfilmen Storm (2005) som också Måns Mårlind skrev manus till. I Hollywood har de gjort Shelter (2010) och Underworld Awakening (2012). Måns Mårlind är uppvuxen i Vallentuna och Djursholm och har bland annat läst regi vid American Film Institute. Björn Stein är uppvuxen i Trollhättan och har gått regilinjen på Stockholms Filmskola.

Källa: Film i väst