Home Nyheter Anna Odells debutfilm till Venedig

Anna Odells debutfilm till Venedig

1

Alldeles nyss offentliggjorde Kritikerveckan i Venedig årets program, och Anna Odells film Återträffen är en av de filmer som valts ut.

Kritikerveckan (Settimana Internazionale della Critica), är en prestigefull sidosektion i Venedig, som i sig är en av världens absolut tyngsta festivaler. Sju debutfilmer från hela världen väljs ut för att tävla om priset Lion of the Future (Luigi De Laurentiis’ Award) som förutom äran består av 100 000 USD. Urvalet till Venedigs officiella sektioner presenteras senare denna vecka.

– Vilken bekräftelse, otroligt roligt och spännande! Underbart att få komma till Venedig efter den långa utmanande resa som det varit för oss alla inblandade att göra filmen. Det hade jag aldrig kunnat tro när jag började skissa på idén till Återträffen, säger Anna Odell.

I Återträffen bjuder Anna Odell in oss till en klassåterträff 20 år efter att eleverna slutat grundskolan och gått skilda vägar. Feststämningen kommer dock av sig då gamla konflikter kommer upp till ytan, och sanningar ifrågasätts. En rannsakan av ledarskap och styrande hierarkier tar sin början och ger oss ett skakande samtidsdrama.

Anna Odell fick stor uppmärksamhet för sitt examensarbete på Konstfack; Okänd kvinna 2009-349701. Hon har sedan dess varit en tongivande röst på den svenska konstscenen. Tidigare i år invigdes en separatutställning med Anna Odell på länsmuseet Jamtli i Östersund.

Pia Lundberg, utlandschef på Svenska Filminstitutet:

– Det är verkligen imponerande att Anna Odell som nästa steg i sitt konstnärsskap har gjort en långfilm som tar sig direkt in till en av världens finaste filmfestivaler. Dessutom är det femte året i rad som svensk film valts ut till Kritikerveckan i Venedig. Det säger något om nivån på svenska debutfilmer.

Återträffen är producerad av Mathilde Dedye på French Quarter Film. Filmen har fått produktionsstöd av Svenska Filminstitutet, långfilmskonsulent Suzanne Glansborg.

Årets festival i Venedig är den 70:e i ordningen och äger rum den 28 augusti-7 september.
Mer information om Kritikerveckan och årets program: http://www.sicvenezia.it/?lang=en