MovieZine vinner filmpennan

0

Filmpennan, för framstående filmjournalistiska insatser, tilldelas Moviezine/Alexander Dunefors .

”Tillsammans med en rad utomordentligt kunniga skribenter har han skapat ett digitalt forum som ger läsaren direkt access till filmens alla arenor i Sverige och internationellt. Dygnet runt levereras det senaste om alla filmens genrer, från initierade recensioner till exklusiva intervjuer – i ord, bild och rörligt –

Om såväl nya, spännande aktörer som vita dukens allra största. Genom den unika sajten har Sverige fått ett helt nytt fönster för att tillgängligöra filmnyheter för alla.

2017 års filmpenna tilldelas Moviezine och grundaren Alexander Dunerfors.”

Filmpennan delades ut första gången 1962.

Hederspennan, för lång och trogen tjänst inom filmjournalistiken tilldelas Jan Lumholdt.

”Stilistisk säkerhet och intelligent analys har alltid utmärkt honom som redaktör, författare och skribent då han i decennier bjudit in svenska och internationella läsare till unika filmupplevelser genom sin omisskännligt skarpa och nyanserade penna.
Med ett filmkunnande och språkrikedom få förunnat levererar han målande rapporter från filmfestivaler världen över lika initierat som han porträtterar storheter som Harriet Andersson eller referensrikt recenserar med artikulerad skärpa och glimt i ögat som blivit hans filmjournalistiska signum.

För att han i sin profession berikar Filmsverige med texter som berör och gör skillnad tilldelas 2017 års Hederspenna Jan Lumholdt.”

Hederspennan delades ut första gången 1981 och sammanlagt 18 personer har tagit emot den.

Årets Filmpar tillfaller Evin Ahmad och Gizem Edogan för sina insatser i Dröm vidare av Rojda Sekersöz.

”Att blotta sina tillkortakommanden är svårt nog, men att göra detsamma för en vänskapsrelation vars gemensamma drömmar eroderar är desto svårare..
Denna kompisduo på och utanför vita duken, berörde oss alla i porträtterandet av en vänskap där ungdomens naivitet och vuxenlivets realitet kolliderar. Ett par, vars intensitet och band till varandra får betraktaren att totalt absorberas av historien.
Båda två förtjänstfullt Guldbaggenominerade 2017 där regissören för samma film tilldelades prestigefulla statyetten för Årets nykomling.
Årets Filmpar går till Gizem Erodgan och Evin Ahmad för sina insatser i Dröm Vidare. ”

Evin Ahmad och Gizem Erdogan kommer att mottaga sina priser vid en senare Filmpublicistträff.

Årets filmpar utsågs första gången 1992.

 Årets PR-tupp tilldelas Manlin Sterner

 ”Med många av världens filmfestivaler som arbetsfält bedriver hon idogt 360 grader press- och PR-arbete för att svenska filmer ska hitta ut i världen – från röda mattor via junkets till industry-lobbying. Med sin utomordentliga fingerspetskänsla för internationell filmlanserings rätta redskap, i kombination med gedigen kunskap om svensk film, har hon som publicist satt många av våra nationella titlar på den globala kartan.
2017 års PR-tupp tilldelas Manlin Sterner.”

Manlin Sterner kommer att mottaga sitt pris vid en snare Filmpublicistträff.

PR-tuppen har sedan 1986 delats ut till någon som gjort stora insatser när det gällt marknadsföring av film. I juryn ingår Jonas Pedersen Hardebrant, TriArt Film (preses), Eva Marklund-Simmo, UIP, Johanna Löf, Viaplay och Ann-Louice Dahlgren.

Filmpublicisternas förening bildades 1937 och är en aktiv och livaktig förening med drygt 60 medlemmar. Föreningen fungerar som ett nätverk för medlemmarna, som alla har anknytning till filmbranschen – oavsett visningsform.