Nordisk film tecknar flera partnerskapsavtal

0

Nordisk Film ökar sin produktion av nordiska originalhistorier för långfilm och TV-serier. Samtidigt ingår Nordisk Film allt fler partnerskap med produktionspartner, vilket ska göra Nordisk Film till det ledande kreativa filmbolaget i Skandinavien.

Ett avtal om fem filmer med det svenska produktionsbolaget BRF (B-Reel Films) är ett av Nordisk Films senaste tillskott. BRF är ett trendledande Stockholmsbaserat produktionsbolag som står bakom några av Skandinaviens mest ambitiösa filmer och TV-serier, allt från Mikael Marcimains “Gentlemen” till Pernilla Augusts “Den allvarsamma leken.”

Nyligen tillkännagavs också ett treårsavtal med de hyllade svenska regissörerna Helena Bergström och Colin Nutley och deras produktionsbolag Sweetwater. Nordisk Film samarbetar nu och har ingått partnerskap med många ledande skandinaviska produktionsbolag.

“Vi satsar fullt ut på våra lokala marknader. Det finns massor av visionära, inspirerande och erfarna filmskapare och produktionsbolag i de nordiska länderna och vi vill vara den perfekta partnern för dem. Vi jobbar med ett stort antal stora nordiska titlar med lokala talanger som även har potential att nå ut till en internationell publik. Att hitta och utveckla historier som har en bred inverkan i underhållningsindustrin är vårt huvudmål,” säger Lone Korslund, VP Acquisition and Co-production på Nordisk Film.

Utveckling av nordiskt innehåll

Nordisk Films dotterbolag, Nordisk Film Distribution, har gjort en strategisk förändring, från att vara en traditionell distributör som huvudsakligen distribuerar och marknadsför titlar, till att nu också söka och utveckla originalhistorier samt aktivt samarbeta med partners för att få de bästa och mest fängslande berättelserna i produktion och ut på marknaden. Detta innebär också att vi ger oss in på den expanderande marknaden för originalhistorier till TV-serier.

“Att endast vara distributör räcker inte. Vi ser ett ökat behov för att proaktivt utveckla starkt nordiskt innehåll. Vi vill säkra att stora kommersiella titlar kommer ut på marknaden och att vi kan leverera till kabeltvnätverk och operatörsoberoende tjänster som kräver eget innehåll. Därför behöver vi ha ett nära samarbete i utvecklingsfasen. Vi använder dataunderstödda kunskaper om publik/tittare och marknadsföring, vi för en dialog med biografer och TV-distributörer, vi utvärderar och köper bokrättigheter. Framför allt arbetar vi med de bästa produktionspartnerna och kreativa talangerna i Norden och gör det möjligt för dem att förverkliga sina visioner,” säger Kenneth Wiberg, Senior Vice President och Managing Director, Nordisk Film Distribution.

Bland de svenska boktitlarna där vi redan har ingångna avtal återfinns Lena Anderssons “Egenmäktigt förfarande”, Fredrik Backmans “Min mormor hälsar och säger förlåt” och Emmy Abrahamsons “Hur man förälskar sig i en man som bor i en buske”.