Nordisk filmfestival i New York

1
Nordic International Film Festival
Nordic International Film Festival

I Norden produceras det mycket bra film som förtjänar sin plats på den internationella scenen. Det tycker i alla fall Johan Matton och Linnea Larsdotter, grundarna till Nordic International Film Festival som hålls för fjärde gången i New York i höst. På bara fyra år har de skapat både den största och mest jämställda nordiska filmfestivalen utanför Europa, från en idé som började hemma på soffan.

Johan Matton och Linnea Larsdotter flyttade till New York 2009 för att arbeta som skådespelare och producera egna filmer. Efter att ha gått på flera bristfälliga filmfestivaler runt om i landet, bland annat en där filmskaparna fick betala inträde till en källarlokal där deras filmer projicerades på en vägg delvis täckt av spritflaskor, kom de fram till att det saknades en filmfestival som verkligen tog hand om filmskaparna. 

Hemma från soffan i New York kom de på idén att starta en egen filmfestival. Fyra år senare kan de stoltsera med Nordic International Film Festival där de inte bara bryr sig om nordisk film och dess skapare utan även jämställdhet inom filmbranschen. Alla ska kunna ta del av nordiska filmer, såväl filmskapare som filmälskare.

Kvinnorna på och bakom vita duken
När Johan och Linnea startade Nordic International Film Festival var målsättningen att uppnå en jämnvikt mellan manliga och kvinnliga huvudroller och i år har de lyckats med en perfekt balans, hälften kvinnor och hälften män. 21 av 24 filmer, eller 87,5%, har också minst en kvinna på en maktposition som manusförfattare, regissör eller producent.

En jury och deltagare nästan lika imponerande som filmerna
I juryn detta år hittar vi en imponerande skara medlemmar, bland andra MyAnna Buring, Jóhannes Haukur Jóhannesson och Jacob A Ware. The Academy Awards, mer känd som Oscarsgalan finns också representerad i jurymedlemmen Bo Svenson. Se hela NiFFs alumni här.

Konferencier i år är Al Pitcher, just nu aktuell med sin senaste standup-show ”Sverige Syndrome” som har sålt slut i bland annat New York, London och Amsterdam.

Årets svenska filmer
I år visas hela 24 filmer varav 17 är premiärer.
Se de svenska bidragen nedan:

Onsdagen 31 oktober
Holiday
Slow Dance
Foggy Days
Skolstartssorg

Söndagen 4 november
Nattbarn
Juck
Waiting for David

Det fullständiga programmet hittar du här

1 KOMMENTAR