Norrköpings filmfond överträffar förväntningarna

0
Redovisning av arbetet med Norrköpings filmfond. Från vänster: Lars Stjernkvist (S), kommunstyrelsens ordf, OlleTholén, Crazy Pictures, Johan Karlsson, enhetschef Cnema
Redovisning av arbetet med Norrköpings filmfond. Från vänster: Lars Stjernkvist (S), kommunstyrelsens ordf, OlleTholén, Crazy Pictures, Johan Karlsson, enhetschef Cnema

Norrköpings kommun startade Norrköpings filmfond 2015 för att skapa ett hållbart och attraktivt filmproduktionsklimat samt verka för en växande och stark lokal filmbransch. När Norrköpings filmfond idag redovisade de fyra första årens verksamhet stod det klart att fonden gett de resultat man hoppats på. Under 2018 har 13 miljoner människor sett film och TV gjord i Norrköping.

– Vi ser att filmbranschen i Norrköping definitivt har fått det lyft som var en av målsättningarna när vi skapade filmfonden, säger Johan Karlsson, chef för Cnema. Bara under 2018 har över 13 miljoner personer sett produktioner från Norrköping på film och TV. Eftersom vi strävar efter att de produktioner som fonden stöttar ska få möta en stor publik känns det här extra roligt.

Sedan Norrköpings filmfond startade upp har fonden totalt beviljat 7 690 000 i stöd till 48 olika projekt. Mer än hälften av projekten är produktioner av bolag verksamma i Norrköping, något som ligger i linje med fondens riktlinjer.

– Norrköping har en lång tradition av att satsa på konst och kultur, och arbetet med Norrköpings filmfond är en av flera medvetna satsningar som gjorts på kreativa näringar, säger Lars Stjernkvist (S), kommunstyrelsens ordförande. Filmnäringen kan inte klara sig utan talanger och talanger behöver självfallet resurser. När beslutet om filmfonden togs kunde jag dock knappt drömma om att det skulle finnas så här mycket talang i Norrköping.

Produktioner som kunnat ses under 2018 är bland annat Den Blomstertid nu kommer (Crazy Pictures), Goliat (TriArt Film) och Svenska Hemligheter Special – Fängelset (Bjerner Media AB). Crazy Pictures Den Blomstertid nu kommer var även den första långfilmsproduktionen som fick stöd från Norrköpings filmfond. Filmen har hittills setts av 111 000 svenska biobesökare i år, och sålts till 94 länder.

Effekten av arbetet med fonden mäts genom inskickade redovisningar för de enskilda färdiga filmerna. En effekt man kunnat se är att arbetet med fonden även medför en positiv effekt på andra näringar. Prognosen är att varje spenderad krona i stöd från Norrköpings filmfond genererar 3,3 spenderade kronor på varor, tjänster och personal i Norrköpings kommun.

– Den succé som Crazy Pictures skapat har gett ringar på vattnet. Norrköping ses som en filmvänlig stad och flera andra stora produktioner hör av sig och vill komma hit och spela in, säger Johan Karlsson. Det känns fantastiskt roligt att det som var en av våra viktigaste målsättningar när arbetet med filmfonden startade – att bli en attraktiv stad för filmproduktion, har infriats med råge. Utmaningen är nu istället att kunna möta upp den ökade efterfrågan!

När man blickar framåt ser det fortsatt ljust ut. Inspelningarna av den nya filmen om Jönssonligan (FLX Feature AB), som påbörjades i Norrköping i augusti 2018, fortsätter under januari månad. Under 2019 väntas sedan bland annat Maj Wechselmanns film Moa Martinson – Landsmodern stå klar, liksom Maja Borgs internationella dokumentärfilmsproduktion Passion.

Källa: Pressmeddelande från Norrköpings kommun