Home Nyheter Bergman – ett år, ett liv och Gräns vinnare på European Film Awards

Bergman – ett år, ett liv och Gräns vinnare på European Film Awards

0
Bergman – ett år, ett liv och Gräns vinnare på European Film Awards
Jane Magnusson och Peter Hjorth vid gårdagkvällens EFA-gala i Sevilla.

Vid European Film Awards (EFA) som hölls i Sevilla igår kväll utsågs Jane Magnussons Bergman – ett år, ett liv till Bästa europeiska dokumentär. Dessutom belönades Gräns för Bästa visuella effekter.

Regissören Jane Magnusson passade på att gratulera Ingmar Bergman på 100-årsdagen.

– Bergman var den förste presidenten för European Film Academy, och att få det här priset under hans 100-årsfirande känns fantastiskt. Grattis på födelsedagen, var du än är, sa hon i sitt tacktal.

Bergman – ett år, ett liv är en djupdykning i året 1957 som är Bergmans mest produktiva år någonsin. Filmen fick sin världspremiär på filmfestivalen i Cannes i maj, och kommer att visas på SVT i jul, i en utökad version.

Ali Abbasis Gräns mottog EFAs allra första pris för European Visual Effects Supervisor. Priset gick till den danske VFX-artisten Peter Hjorth, som också arbetade på Abbasis danska debutfilm Shelley och Isabella Eklöfs nyligen bioaktuella Holiday, samt en rad filmer av Lars von Trier.

Detta fortsätter framgångarna för Gräns, som fick sin världspremär på årets filmfestival i Cannes, där den också vann det prestigefyllda Prix Un certain regard och ett pris för bästa ljud. Den belönades också med kritikerpriset på den Norske Filmfestivalen i Haugesund i somras, visades på filmfestivalen i Toronto tidigare i höst och är utvald att bli Sveriges Oscarbidrag.

Dessutom var Svenska Filminstitutets vd Anna Serner tidigare under gårdagen keynote speaker och deltog i ett internationellt panelsamtal med namnet ”Gender Equality is THE Way Forward”.

Detta är fjärde året i rad som svensk film blir prisbelönt på EFA. Tidigare vinnare: Ruben Östlunds The Square(som förra året vann sex statyetter, bland annat Bästa film, regi och manus), Hannes Holms En man som heter Ove (Bästa komedi 2016) och Roy Anderssons En duva satt på en gren och funderade på tillvaron (Bästa komedi 2015).

European Film Academy, som har över 3 000 medlemmar, grundades 1988 i Berlin och tillkom efter ett initiativ av ett fyrtiotal filmarbetare, med Ingmar Bergman i spetsen, som alla verkade för synliggörandet av europeisk film. Bergman var ordförande för EFA fram till 1996, då Wim Wenders tog över. Han leder fortfarande EFA, med Agnieszka Holland som styrelseordförande.

Hela listan på årets EFA-vinnare finns här.

Källa: Pressmeddelande från Svenska Filminstitutet