Nu kan du söka Långfilmstipendiet (om en kvinna regisserar)

0

Idag är det möjligt att söka till Stockholms filmfestivals Långfilmstipendium och de ser fram emot att producera en ny långfilm med en kvinnlig regissör. Stipendiet har ett värde på över 5 miljoner kronor och ger vinnaren möjlighet att under ett år förverkliga sitt filmprojekt.

– Vi tror inte att det finns någon skillnad mellan könen när det kommer till att regissera film. Men som det ser ut i dag är det betydligt fler män som får ta plats i registolen. Statistiken tyder på att det finns en outnyttjad potential bland kvinnliga regissörer. Vi vill realisera den potentialen genom det här stipendiet. Ett litet land som Sverige inte har råd att bortse från hälften av befolkningen när vi gör film.

Förra årets vinnare Sofia Norlin har under vintern och våren 2012 spelat in sin första långfilm, ”Ömheten”, som kommer att ha premiär under Stockholms filmfestival i höst. Filmen utspelar sig i gruvstaden Kiruna och ovan ses en av de allra första bilderna från filmen med bland annat huvudrollsinnehavaren Sebastian Hiort af Ornäs.

Stipendiet ges till ett projekt med en kvinnlig regissör och de nominerade väljs ut genom en utvärdering baserat på manus, tidigare produktioner, teamets möjlighet att genomföra produktionen enligt tidsplan och budget samt publikpotential. Den färdiga filmen kommer att ha världspremiär på Stockholms filmfestival 2013, distribueras på bio och dvd av NonStop Entertainment i hela Norden och Baltikum och 14 dagar efter svensk biopremiär visas exklusivt i videobutiken i Telias digital-tv tjänst.

Stipendiet riktar sig till professionella filmskapare och produktionsbolag.  Det är producenten som utformar och skickar in ansökan. Den måste gälla ett långfilmsfilmprojekt med en kvinnlig regissör som har gjort maximalt 2 långfilmer tidigare, och där projektet kan hållas inom den givna budgeten och tidsramen.

Långfilmstipendiet lanserades i maj 2011 av Stockholms filmfestival med Telia som huvudfinansiär och stöd av Svenska Filminstitutet, Cinepost och Dagsljus samt NonStop Entertainment som distributör. Nytt för i år är att SVT går in som ytterligare en samarbetspartner.

Läs mer om stipendiet och ansök här »

Källa:  Stockholms Filmfestival