Ny film baserad på Jens Lapidus verk

0

Gillar du den framgångsrika ”Snabba Cash”-trilogin? Då blir du säkert glad för att det finns fler historier att berätta från Stockholms undre värld. Nu har medlemmar från Filmcafe.se köpt filmrättigheterna till en av Jens Lapidus noveller.

Stockholms undre värld
I sommar börjar inspelningen av en kortfilm baserad på ”Kerstin Ström”, ur novellsamlingen ”Mamma försökte”. Bakom kameran står regissören Louis Russell och Simon Settergren som både producerar och spelar huvudrollen.

Det började när Simon läste Jens Lapidus novellsamling ”Mamma Försökte” och fascinerades över hur Lapidus lyckades få honom att känna sympatier med de kriminella på kort tid. Simon presenterade idén att filmatisera historien för Louis Russel och även han gillade idén.

– Det som drog mig till Stockholms Noir-värld var typen av historier som utspelas i den. Jag blev särskilt intresserad av karaktärer som har växt upp med kriminalitet runt omkring sig. Jag fascineras av hur miljön vi lever i spelar en stor roll i hur våra liv utvecklas, förklarar Louis som regisserar filmen.

Louis och Simon har nu tillsammans köpt rättigheterna till Jens Lapidus novell och skriver på ett manus, som ska filmas i sommar. Ambitionen är att ta deras filmskapande steget längre och visa upp både sina men även teamets talanger.

– Nyligen hörde en Oscarsnominerad producent av sig, vilket förstås var både jättekul och smickrande berättar Simon Settergren som i projektet är både exekutiv producent och skådespelare.

All konst inspirerar
Inspiration kommer från flera olika håll som målningar, teckningar eller musik. Louis älskar filmer som utspelar sig i de undre delarna av en stad.

– Det är en värld som vi kanske ignorerar, är rädda för, eller knappt känner till, på sådana platser blir inspelningsplatsen nästan en till rollinnehavare i filmen, förklarar han.

Simon har slutit ett avtal med Light in a Room, som är ett företag som hyr ut filmutrustning. Det ger dem möjlighet att spela in med Arri Alexa, en mycket avancerad kamera som t.ex. användes till senaste James Bond-filmen. Även Filmcafe.se kommer att vara till hjälp och de kommer inom en snar framtid börja annonsera för roller som behöver rollsättas.

– Jag är själv en flitig användare av Filmcafé och tycker det är ett väldigt bra sätt att hitta talanger på. Det var ungefär så jag blev upptäckt, jag tycker att alla ska få en chans, säger Simon Settergren.

Det finns en distributionsplan för kortfilmen med främst filmfestivaler i fokus. De vill även nå en lite större publik än vad kortfilmer vanligtvis gör, exempelvis genom att visa filmen på SVT.

– Vi tar ett steg i taget. Vi har ett antal andra projekt på gång och även siktet inställt på att göra en långfilm så småningom, avslutar Simon.