Home Nyheter Nyfödd demokrati och kärlekssökande får stöd

Nyfödd demokrati och kärlekssökande får stöd

0

Fyra kortfilmer har fått produktionsstöd i januari. De behandlar ämnen som demokrati, könsbyte, sociala medier och sökandet efter kärlek.

Dokumentären Democracy Road av Turid Rogne följer journalisterna Aye Chan Naing och Than Win Htut som efter tjugo års exil i Norge återvänder till Myanmar/Burma. De vill testa gränserna för sin nyfödda demokrati som ska byggas på en bokstavligt talat skakig väg i ett land med bräcklig infrastruktur. Det är Rognes andra film om Myanmar/Burma (efter Burmas röst, 2011).

Exercise One av Victoria Verseau är ett drama om Juli som har genomgått en könskorrigering från man till kvinna. Hon får kämpa med stavar för att hennes vagina inte ska växa igen. Juli söker stöd och tröst på nätet, men saknaden efter närhet leder till ett one-night stand som slutar i förnedring och en ännu större ensamhet. En film om en transpersons ensamhet och längtan efter närhet och kärlek. Regissören Victoria Verseau studerar just nu på Kungliga Konsthögskolan.

Lode Kuylenstiernas Homo Sacer (i romarrikets lag en person som var bannlyst och kunde dödas av vem som helst, utan påföljd) tar avstamp i händelserna 2011 då en skadad och redan liggande man rånas på gatan i London.  Händelsen spreds viralt och rånaren Esau blev ansiktet för ondska och opportunism. Filmen synar hur politisk makt har förskjutits till sociala medier. Genom en sorts detektivberättelse i Paul Austers anda ifrågasätts samband mellan fiktion och dokumentär.

Mr. Sugar Daddy av Dawid Ullgren är en intim pulserande kärlekshistoria om en kärlek som aldrig blev av. En äldre man önskar sig en nystart efter en nyligen avslutad relation. På nattklubben söker han sig till en yngre kille och kastas därmed in i ett spel där han inte riktigt känner reglerna. Dawid Ullgren studerar filmregi på Stockholms dramatiska högskola.

Läs mer om alla filmerna: http://www.filminstitutet.se/sv/om-oss/press/pressmeddelanden/2016/produktionsstod-januari-2016/