Home Nyheter Nytt europeiskt barnfilmspris

Nytt europeiskt barnfilmspris

0

Svenska Filminstitutet är glada att kunna meddela att Norrköping och den nya biografen Cnema blir årets svenska värd för barnfilmsfestivalen Young Audience Day som går av stapeln den 10 juni. Tre nominerade barnfilmer från olika europeiska länder visas under dagen som avslutas med att barnen själva får rösta fram en vinnare.

För att fira 25-års jubileumet av European Film Awards (ibland även kallad europeisk Oscar) så har initiativet tagits till ett nytt barnfilmspris: The European Film Academy Young Audience Award. Tävlingen startar i år och sex partners är redan med: Svenska Filminstitutet, EYE Film Institute Netherlands, Film Center Serbia, Danska Filminstitutet, Deutsche Kindermedienstiftung Goldener Spatz och Museo Nazionale del Cinema.

De tre nominerade tävlingsfilmerna riktar sig främst till en publik mellan 10-13 år och utses av en expertkommitté bestående av tre chefer för europeiska barnfilmsfestivaler. På själva Young Audience Day är det sedan barn som agerar jury och röstar fram vinnarfilmen.

De nominerade filmerna kommer att tillkännages 8 maj.

– Vi tycker att det här är en väldigt bra satsning som belyser vikten av att bredda barnfilmsutbudet i Sverige och Europa. Inte minst för åldersgruppen 10-13 år som ofta har svårt att hitta ny alternativ film som är gjord just för dem och inte hela familjen. Det känns väldigt roligt att det svenska momentet av denna tävling sker just i Norrköping. En stad som verkligen satsar på filmen som kulturyttring och har investerat i en ny fin biograf och som även har en tydlig barnprofil i sin verksamhet med barnfilmsvisningar, skolbio och praktisk filmverkstad, säger Anna Serner, VD på Svenska Filminstitutet.

 

Visningarna den 10 juni är gratis och alla barn och föräldrar som är intresserade kan från och med maj vända sig till Cnema för information om biljetter.

Källa: SFI