Home Nyheter Petra Mede är tillbaka på Guldbaggegalan 2018

Petra Mede är tillbaka på Guldbaggegalan 2018

0

Priserna har regnat över svenska filmprestationer under året med vinster på galor och festivaler såsom på Sundance, Oscarsgalan, i Berlin, Cannes, Toronto och nu senast på European Film Awards. Måndagen den 22 januari hyllar vi de svenska insatserna på Guldbaggegalan 2018. Petra Mede guidar oss genom succéfilmåret.

Det är sjätte gången Petra Mede äntrar scenen på Cirkus i Stockholm inför en samlad filmbransch och tv-publik som programledare för Guldbaggegalan. Endast Harry Schein som instiftade priset 1964 har lett galan fler gånger. I år har vi bland annat sett Petra Mede som Katja i serien Bonusfamiljen som vann Årets tv–drama på Kristallen, samt i sin föreställning Den ofrivilliga Divan, som turnerat landet runt. Förra året lyckades Petra reta upp både statister i ett uttalande vilket ledde till diskussioner på branschsidan Filmcafe.se. Läs mer: Älskade statister

– Galornas gala, och jag får vara med igen. I år känns det extra roligt och ärofyllt då svensk film gjort ett segertåg världen över. Ett fredligt sådant, sägerPetra Mede.

Guldbaggegalan direktsänds i SVT1 och har legat stabilt på tittarsiffror runt 1.2 miljoner. SVT Play direktsänder fem och en halv timme från gästernas entré på röda mattan till och med Kulturnyheternas direktsändning efter galan.

Enligt en publikundersökning* 2017 framkom att Guldbaggegalan är den mest intressanta galan att följa på tv följt av Kristallengalan och av de priser som fokuserar på svenska prestationer anser svenskarna att Guldbaggen är det mest åtråvärda priset.

Kortfakta om Guldbaggen

Guldbaggen är Sveriges främsta filmpris och delas ut sedan 1964 av Svenska Filminstitutet för framstående insatser inom den svenska filmen under det gångna året. Totalt har 542 Guldbaggar delats ut under årens lopp. Guldbaggen är formgiven av konstnären Karl Axel Pehrson och väger 1,2 kilo. ”Guldbaggen brukar flyga i solskenet på sommaren. Den skimrar nästan som en filmremsa då den flyger förbi. Något av dess sätt att uppträda och leva kan väl vara gemensamt för filmens”, förklarade konstnären Karl Axel Pehrson varför han valt en guldbagge som inspiration för priset. Läs mer om Guldbaggen på guldbaggen.se.

Guldbaggen är i år med och stöttar Musikhjälpen där pengarna oavkortat går till Radiohjälpen. Auktionsbidraget består bland annat av ett galapaket till 2018-års gala och upplevelsen auktioneras ut av Musikhjälpen för årets insamling där temat är ”Barn är inte till salu”.