Home Nyheter Pojkarna nominerad till Young Audience Award

Pojkarna nominerad till Young Audience Award

0

Alexandra-Therese Keinings film Pojkarna, som hade svensk premiär den 19 februari i år, är en av årets tre nominerade filmer i Young Audience Award som delas ut av European Film Academy.

Pojkarna har nominerats tillsammans med den franska filmen Miss Impossible av Emilie Deleuze och den turkiska filmen RAUF av Bariş Kaya och Soner Caner.

Tävlingen är ett initiativ från European Film Academy (EFA) och äger i år rum för femte gången. Bidragen valdes av en kommitté bestående av Melinda Boros från Clorofilm (Rumänien), Marjo Kovanen från Koulukino (Finland), Beata Marciniak från New Horizons (Polen), Marta Nieto Postigo från Drac Màgic (Spanien) och Jakub Viktorin från Visegrad Film Forum (Slovakien). Under Young Audience Film Day, som i år äger rum den 8 maj, kommer biografer i 30 städer runtom Europa att ordna visningar för en barnjury som röstar fram en vinnare.

Pojkarna är baserad på Jessica Schiefauers Augustprisade ungdomsroman med samma namn. Det är en berättelse om systerskap och identitet, kärlek och förvandling. Och om att kön kanske är något vi skapar, inte något vi är.

De tre huvudrollerna som Kim, Momo och Bella delas mellan skådespelarna Tuva Jagell och Emrik Öhlander, Louise Nyvall och Alexander Gustavsson samt Wilma Holmén och Vilgot Ostwald Vesterlund – alla debutanter i skådespelarsammanhang.

Regissören och manusförfattaren Alexandra-Therese Keining regisserade sin första långfilm Hot Dog (2002) redan som 26-åring. Därefter jobbade hon bl.a. som regiassistent, manusförfattare och rollsättare under flera år innan hon 2011 regisserade sin andra film, Kyss mig, en film som Guldbaggenominerades och gav Keining priset för bästa genombrott vid en filmfestival i Los Angeles. Pojkarna är producerad av Helena och Olle Wirenhed och har fått stöd av Svenska Filminstitutet, tidigare filmkonsulent Linus Torell och filmkonsulent Baker Karim.

 

Läs mer: yaa.europeanfilmawards.eu