Home Nyheter Rekordår för Stockholms internationella filmfestival

Rekordår för Stockholms internationella filmfestival

0

Stockholms internationella filmfestival har redan innan året är slut slagit rekord i antal besök. Under 2012 har så många som 136.395 besökt festivalens olika aktiviteter.

Det är populärt att lysa upp vintermörkret med kvalitetsfilm för Stockholmarna och biljetterna till årets festival där en tredjedel av alla filmer har en kvinnlig regissör, gick åt i rykande fart. I år slog Stockholms filmfestival besöksrekord och hela 136.395 valde att besöka festivalen under 2012. Världspremiärer, röda mattan-visningar, Face2Face med filmpersonligheter som Peter Fonda, Willem Dafoe och Jaques Audiard, semiarier och masterclasses med regissörer som Lucy Mulloy, Sophie Fiennes och Ursula Meier drog till sig Stockholmspubliken.

Festivalen kan också presentera tre nya filmer som har fått svensk distribution under festivalens gång. En av dem är australienska ”Lore” av Cate Shortland (Njutafilms) som också vann pris för Bästa film, Bästa skådespelerska, Bästa foto och Bästa musik. De andra festivalfilmerna som redan har fått distribution är koreanska ”Pieta” av Kim Ki-Duk (NonStop Entertainment) och mexikanska ”Post Tenebras Lux” av Carlos Reygadas (Njutafilms).

– Vårt syfte med festivalen är att sprida kvalitetsfilm till en bred publik. Vi brinner för att visa film från hela världen, därför är det glädjande att tre så starka filmer nu har fått distribution, säger festivalchef Git Scheynius.

Av de 181 filmer som Stockholms filmfestival visade under festivalens tolv dagar hade bara 39 filmer biodistribution när festivalen började. Fler festivalfilmer kommer troligtvis få svensk distribution under det kommande året.

Årets tio mest populära filmer bland publiken var:
”Killing Them Softly” av Andrew Dominik
”Ruby Sparks” av Jonathan Dayton och Valerie Faris
”Flight” av Robert Zemeckis
”The Paperboy” av Lee Daniels
”The Company You Keep” av Robert Redford
”Call Girl” av Mikael Marcimain
”Bekas” av Karzan Kader
”Beasts of the Southern Wild” av Benh Zeitlin
”Safety Not Guaranteed” av Collin Trevorrow
”Rust and Bone” av Jacques Audiard

Källa: Stockholms Filmfestival