Home Nyheter Roy Andersson prisbelönad vid Venedig filmfestival

Roy Andersson prisbelönad vid Venedig filmfestival

0

Roy Andersson har precis fått ta emot Guldlejonet för sin film En duva satt på en gren och funderade på tillvaron. Det är första gången en svensk film belönas med Guldlejonet.

Venedig filmfestival är världens äldsta filmfestival. Den första festivalen ägde rum redan 1932 under namnet ”Esposizione Internazionale d’Arte Cinematografica”. Guldlejonet har tidigare delats ut till bland andra Ang Lee, Krzysztof Kieślowski, Darren Aronofsky, Akira Kurosawa och Sofia Coppola.

En duva satt på en gren och funderade på tillvaron är den avslutande delen i Roy Anderssons trilogi om att vara människa, som inleddes med Sånger från andra våningen (2000) och följdes upp med Du levande (2007).

– Just nu är vi enormt glada och stolta. Ett Guldlejon är ett av de absolut finaste priser en film kan få och att det är just Roy som går hem med priset i handen känns fantastiskt. Han är en av vår tids stora auteurer och nu ser vi fram emot att låta hans duva flyga vidare mot de svenska biograferna. kommenterar Eva Esseen, vd på TriArt Film.

En duva satt på en gren och funderade på tillvaron har svensk biopremiär den 14 november.

 

Källa TriArt Film