Home Nyheter Ruben Östlunds Turist Golden Globe-nominerad

Ruben Östlunds Turist Golden Globe-nominerad

0

Turist fortsätter sitt segertåg över världen. Östlunds kritiker- och publiksuccé har setts av XXX biobesökare i Sverige och har sålts till ett 40-tal länder. Filmen har haft stora framgångar på världens filmfestivaler och är nominerad för European Film Award, bland annat, och är Sveriges Oscarsbidrag. Golden Globe anses vara en indikation på vad som kommer att hända på Oscarsgalan så Ruben Östlunds film slår sig nu in i Hollywood-eliten med besked.

– Det är fantastiskt roligt och samtidigt en lättnad. Nomineringen har surrat som en irriterande ton där i bakhuvudet, vi har fått så bra reaktioner sedan biopremiären i USA att vi har börjat hoppas på den. Konkurrensen är stenhård och jag vill inte låta för kaxig men det går ju tyvärr snabbt det där, när man blir bortskämd och bara vill ha mer, säger Ruben Östlund.

Femton svenska filmer har blivit Golden Globe-nominerade genom tiderna och nio har vunnit.
Svenska Golden Globe-vinnare: Jungfrukällan (1961), Såsom i en spegel (1962), Utvandrarna (1972), Nybyggarna (1972), Scener ur ett äktenskap (1974), Ansikte mot ansikte (1976), Höstsonaten (1978), Fanny och Alexander (1983), Mitt liv som hund (1987).

Svenska Golden Globe-nominerade:
Elvira Madigan (1967), Skammen (1968), Ådalen ’31 (1969), Viskningar och rop (1972), Trollflöjten (1975), Maria Larssons eviga ögonblick (2008).

 

1983 var Ingmar Bergman nominerad i kategorin Best Director för Fanny och Alexander.

Regissören och manusförfattaren Ruben Östlunds fjärde långfilm Turist fick sin världspremiär på Cannes filmfestival i maj 2014, där den gjorde stor succé och belönades med juryns pris i sektionen Un Certain Regard.

Turist är producerad av Erik Hemmendorff och Marie Kjellson, Plattform Produktion i samarbete med flera europeiska producenter och filminstitut. Filmen har fått produktionsstöd av Svenska Filminstitutets förra långfilmkonsulent Lars G Lindström.
Turist hade svensk premiär den 15 augusti och distribueras av TriArt Film.

Golden Globe-galan äger rum söndag den 11 januari 2015. Läs mer om galan HÄR.