Sex nya kortfilmer i Bergmans anda

1

Idag presenteras de sex projekt som ingår i SVT Kortfilms och Svenska Filminstitutets Bergmansatsning Bergman Revisited.

2018 skulle Ingmar Bergman ha fyllt 100 år och i samband med det har SVT Kortfilm och Svenska Filminstitutet lanserat en satsning där sex nya kortfilmer ska spelas in, inspelade av Bergmans universum. Filmerna ska ha premiär under Göteborgs Filmfestival 2018 och visas på SVT under sommaren.

– Alla har sin egen Bergman, eller har i alla fall haft, säger Helena Ingelsten, redaktör och producent för SVT Kortfilm. Genom Bergman Revisited uppdaterar vi regissören till idag. Spåren av honom kommer att finnas i filmerna.

Filminstitutet och SVT går tillsammans in med 1 miljon kronor i varje film. Hälften var.

– En ny generation får chans att upptäcka Bergman, liksom en äldre generation får möjlighet att möta honom i en ny skepnad, säger Filminstitutets kortfilmskonsulent Andreas Fock.

Samtliga filmer är fiktion och det här är de filmskapare och författare som ska göra de sex kortfilmerna:

Pernilla August och Cilla Naumann
Jane Magnusson och Liv Strömquist
Tomas Alfredson och Jesper Waldersten
Lisa Aschan och Isabel Cruz Liljegren
Linus Tunström
Patrik Eklund

Bergmankännaren Jane Magnusson ska tillsamman med serietecknaren och pod-makaren Liv Strömquist göra en film med titeln ”Knölen” som utspelar sig 1938.

– Det ska bli extremt kul att jobba med Liv, säger Jane Magnusson till Kulturnyheterna. Hon är helt perfekt för den här filmen. Vi har en liknande humor, fast hon är roligare än jag. Hon är perfekt att gestalta den här historien,

Efter dokumentärserien Trespassing Bergman från 2013 började Jane Magnusson med den stora Bergmandokumentären som ska få premiär i Cannes 2018 och också bli tv-serie i SVT.

Pernilla August, som är den regissör som jobbat mest med Ingmar Bergman under sin karriär, ska tillsammans med författaren Cilla Nauman göra ”Scener ur natten”; en film om ett par som ses på en skärgårdsbåt för en kärlekshelg. Och natten på den ödsliga ön förändrar allt i deras hemliga relation.

Linus Tunström, som bland annat satt upp Fanny och Alexander på Uppsala Stadsteater ska göra ”Ariel”. En film som om en flicka som föds med vingar. Föräldrarna är oense om det är en missbildning eller ett mirakel.

Linus Tunström berättar för Kulturnyheterna att han träffade Ingmar Bergman redan för 20 år sedan på Dramaten och att han främst inspirerats av den mörka tonen i regissörens verk.

– Det är framförallt ”Vargtimmen”, ”Persona” och ”Viskningar och rop” som intresserar mig. I sina filmer jobbar Bergman med relationer och här finns en mörk, tung kraft som exempelvis psykisk sjukdom eller annat. Och i filmerna finns alltid en tunn dimma som leder in till en annan mörkare verklighet.

Regissören Tomas Alfredson ska tillsammans med konstnären Jesper Waldersten göra ”Bergmans Reliquarium”. Alfredson står för regi och manus och Waldersten för teckningar och lovar att filmen ska drypa av Bergmanreferenser.

Lisa Aschan, som slog igenom med dunder och brak med ”Apflickorna” för några år sen, ska tillsammans med Isabel Cruz Liljegren göra ”Guds tystnad”. En film som låter sig inspireras av ”Tystnaden”. Men som har en helt annan blick än Bergmans. Magnetisk kärlek och sapfisk action utlovas när Ester och Anna bryter tystnaden.

Patrik Eklunds film heter ”Infektionen” och den tar intryck från Scener ut ett äktenskap men förhåller sig till en nutid. Fylld med kyla och rå humor liksom längtan och värme.

Läs mer om alla projekt här.

1 KOMMENTAR