Home Filmer på gång Aniara är svensk Sci-Fi i befintliga miljöer

Aniara är svensk Sci-Fi i befintliga miljöer

0
I år är det 60 år sedan Nobelpristagaren Harry Martinsons diktsamling Aniara gavs ut, nu blir den spelfilm för första gången. För regin står två långfilmsdebutanter.

Nu söks det statister och skådespelare för filmen Aniara via branschsidan Filmcafe.se. För regin står de långfilmsdebuterande regissörerna Pella Kågerman och Hugo Lilja, som tidigare uppmärksammats för sitt examensprojekt zombie-kortfilmen ”Återfödelsen”. Produktionsbolaget Meta Film tillsammans med regissörerna Lilja och Kågerman har fått åtta miljoner kronor i produktionsstöd från Svenska Filminstitutet för att spela in Aniara.

I Martinsons klassiker ”Aniara” har miljöförstörelse gjort jorden obeboelig och mänskligheten tvingas emigrera, men rymdskeppet på väg till Mars hamnar ur kurs. Genom åren har Harry Martinsons stora science fiction-epos bearbetats för både teater, opera, balett och som seriebok.

– Boken är verkligen briljant. Det finns så mycket bakgrundshistorier i små meningar så att man blir helt tagen av hur han skriver. Det är verkligen en fantastisk berättelse! Men eftersom det är film vi gör så har vi jobbat väldigt mycket med att få in mer hopp i historien. Så vi har fått strukturera om en del, berättar Pella för nättidningen Moviezine.se.

Filmkonsulenten Baker Karim döpte genren ”världens första no set-sci-fi” när idéen presenterades på Filmhuset. Filmen spelas in på befintliga platser som Sollentuna Galleria, Mall of Scandinavia och en Finlandsfärja.

Den här filmen började som ett STHLM Debut-projekt. STHLM Debut är en satsning på långfilmsdebuterande regissörer och deras producenter i Stockholm-Mälardalsregionen. Ett samarbete mellan Filmregionen, Film Stockholm/Filmbasen och Stockholms Internationella Filmfestival.

– Det är väldigt spännande att pusha igång inspelningen och se hur visionen blir till verklighet, med ett fantastiskt team och cast, berättar producenten Annika Rogell.

Anette Mattsson, vd för Filmregion Stockholm fyller i,
– Vi är oerhört stolta över att vara med på den här resan sedan tidigt utvecklingsskede. Först genom STHLM Debut, i samarbete med Film Stockholm/Stockholms läns landsting. Därefter som samproducenter genom Film Capital Stockholm och Gotlands Filmfond. Det här är ett lysande exempel på att när vi samarbetar i den här regionen så gynnar vi ny spännande filmproduktion!