Home Nyheter SF och Tre Vänner går ihop

SF och Tre Vänner går ihop

0

Svensk Filmindustri (SF) förvärvar Tre Vänner. I anslutning till förvärvet tillträder Tre Vänners vd Jonas Fors den 1 oktober som ny vd för SF.

SF har ingått avtal om att förvärva produktionsbolaget Tre Vänner. Det innebär att den nuvarande ensamägaren Bonnier Growth Media kommer att äga 90 procent av aktierna i SF, medan Tre Vänners nuvarande ägare kommer att äga resterande tio procent.

SF är ett nordiskt filmbolag med huvudkontor i Sverige och dotterbolag i Norge, Danmark och Finland. Tre Vänner grundades 1995 och har framgångsrikt utvecklat sin strategi att producera film och tv av lokal och nordisk karaktär med internationell potential, vilket också kommer att vara fokus i den nya konstellationen.

”SF har ett varumärke som är känt och respekterat i hela filmvärlden och en rättighetskatalog med mer än 1200 titlar. Till detta fogar vi nu Tre Vänner, tillsammans med en vid krets av duktiga kreatörer och en ledning med ett odiskutabelt track record. Ambitionen är att nu, under Jonas Fors ledning, ta nästa steg för att realisera SF:s fulla potential som europeisk filmaktör”, säger Ulrika Saxon, styrelseordförande i SF och vd för Bonnier Growth Media.

Jonas Fors, nuvarande vd på Tre Vänner, blir vd i SF som efter sammangående har som ambition att producera och samproducera över 40 filmer per år. Han efterträder Rasmus Ramstad, som har varit VD på SF sedan 1999.

”Tre Vänners positiva utveckling har byggt på att vi har lyckats kombinera kreativitet med affärsfokus. Med SF:s fantastiska historia och kompetens inom film skapar vi ytterligare resurser att utveckla, producera och distribuera unika historier som når ut. Vi har en unik möjlighet att tillsammans möta de nya utmaningar som filmbranschen står inför, att locka och behålla branschens mest talangfulla kreatörer och att kunna attrahera internationella investeringar”, säger Jonas Fors.

– Efter 15 år som VD för Svensk Filmindustri är det dags för mig att göra något annat. Det har varit en fantastisk resa och jag är mycket stolt över det som jag tillsammans med mina kollegor genomfört under dessa år. Jag är övertygad om att det nya SF och Tre Vänner tillsammans står inför en mycket spännande framtid, säger Rasmus Ramstad.

– Rasmus har varit en mycket uppskattad medarbetare och har under sin vd-tid framgångsrikt utvecklat SF till en pan-nordisk aktör, och har tillsammans med sitt team lagt en solid grund att utveckla bolaget vidare ifrån, säger Ulrika Saxon.

Mikael Lövgren, huvudägare och styrelseordförande i Tre Vänner, blir ny arbetande styrelseordförande i SF. Mikael har en bakgrund på Boston Consulting Group, vars nordiska verksamhet han var med och grundade, och är sedan sju år ansvarig för den nordiska investeringsverksamheten i private equity-företaget Bridgepoint.

Tre Vänner kommer att kvarstå och vidareutvecklas som bolag och varumärke inom koncernen SF.

Källa: SF