Home Nyheter Äta sova dö – svenskt bidrag till 2013 års Oscarsnominering

Äta sova dö – svenskt bidrag till 2013 års Oscarsnominering

0

Svenska Filminstitutets Oscarskommitté har utsett Gabriela Pichlers Äta sova dö till Sveriges Oscarsbidrag.

Ända sedan den internationella premiären i Kritikerveckan på Venedigs filmfestival för ett år sedan, där den vann stora publikpriset, har filmen gjort ett segertåg i Sverige och utomlands. På senaste Guldbaggegalan vann filmen Guldbaggar för bästa film, bästa regi, bästa manus och bästa skådespelerska i huvudroll. Något som är ytterst ovanligt i Guldbaggesammanhang. För ett par dagar sedan blev den nominerad till Nordiska rådets filmpris.

Förutom Venedig har filmen visats på stora internationella festivaler som Toronto, Busan, Karlovy Vary, Warszawa, Milano, Los Angeles m fl.

Nermina Lukač, som spelar huvudrollen, har också vunnit flera priser utomlands och blev utvald till Rising Star på Stockholms filmfestival och Shooting Star på filmfestivalen i Berlin i februari i år.

Äta sova dö är Gabriela Pichlers debutlångfilm. Förutom Guldbaggar har hon tilldelats Svenska Filmakademins Kurt Linder-stipendium, Svenska Filmkritikerförbundets Greta-statyett, Sveriges förenade filmstudios statyett och Jan Myrdal-sällskapets Robespierre-pris.

Äta sova dö är producerad av China Åhlander och produktionsbolaget Anagram. Filmen har fått produktionsstöd av Svenska Filminstitutet, långfilmskonsulent Suzanne Glansborg.

Filmen hade svensk premiär den 5 oktober och distribueras av TriArt Film. Filmen säljs av Yellow Affair och är såld till 36 länder. Den 16 januari 2014 meddelas vilka filmer som Oscarsjuryn har nominerat till Bästa icke engelskspråkiga film. Oscarsgalan äger rum den 2 mars 2014.

 

 

Följande personer i Oscarskommittén har beslutat:

Linn Gottfridsson, utsedd av Sveriges Dramatikerförbund

Carl Henrik Svenstedt, utsedd av Föreningen Sveriges Filmfotografer

Thomas Lagerman, utsedd av Föreningen Sveriges Filmklippare

Rebecka Hamberger, utsedd av Film & TV Producenterna

Per Janérus, utsedd av Film & TV Producenterna

Anu Koivunen, utsedd av Filmvetenskapliga institutionen

Christina Olofson, utsedd av Teaterförbundet – regissörer

Håkan Bjerking, utsedd av Teaterförbundet – regissörer

Marit Kapla, utsedd av Göteborg International Film Festival

George Ivanov, utsedd av Stockholms Internationella Filmfestival

Källa:SFI