Home Nyheter Skådespelarna viktiga när svenskar väljer film

Skådespelarna viktiga när svenskar väljer film

0

I en omfattande undersökning från United Minds, på uppdrag av Telia, kommer det fram att viktigast vid filmvalet är rekommendationer från vänner och familj. Dock kommer valet av skådespelare tätt efter med hela 55 procent. Det är inte enbart skickligheten hos skådespelaren som spelar in, i åldersgruppen 16-22 år har t.ex. 30 procent sett en film enbart för att de tycker att skådespelaren är snygg.

– Det är alltid intressant att se vad som styr våra filmval. En film som snart når Telias videobutik är Tomas Alfredssons hyllade ”Tinker, Taylor, Soldier, Spy”. Den innehåller ett koppel namnkunniga skådespelare och den har dessutom en svensk regissör. Min gissning är att den kommer att ligga högt på topplistan över mest hyrda filmen under maj, säger Andreas Bratt, erbjudandeansvarig på Telia, till  nättidningen Webfinaser.

Ett annat intressant exempel är den amerikansk nyinspelningen av ”Män som hatar kvinnor”. Den amerikanska versionen är kändistät, men här är den svenska publiken mer nyfiken på hur de lyckats porträttera karaktärerna. Lyckas Rooney Mara lyckas matcha Noomi Rapace som Lisbeth Salander?

Så här såg sammanställningen från United Minds ut. 

Detta är viktigt när vi väljer film:

1. Rekommendationer från vänner och familj 61 procent
2. Vilka skådespelare som medverkar  55 procent
3. Vilka recensioner filmen fått   41 procent
4. Vem som regisserat filmen   34 procent
5. Om filmen har ett tilltalande namn   9 procent
6. Om filmen presenteras med en tilltalande affisch  6 procent