Home Nyheter Redaktörer på filmtidningen FLM får fint stipendium

Redaktörer på filmtidningen FLM får fint stipendium

0

Svenska Filmakademin har beslutat att dela ut Kurt Linders Minnesfondsstipendium för år 2011 till filmskribenterna Jonas Holmberg och Jacob Lundström med motiveringen:

Jacob Lundström och Jonas Holmberg belönas för att ha gjort det omöjliga möjligt; att på 2000-talet ha startat en tryckt tidskrift.

FLM, ”filmtidskriften för dig som kräver lite mer”, visar upp en bredd som rymmer artiklar om allt från Flattaktik till Neoroyalism.

Att de därtill lyckats med konststycket att förnya formen för hur en filmtidskrift kan se ut gör bedriften än mer anmärkningsvärd.

Stipendiet som är på 20 000 kronor har sedan 1969 delats ut till personer under 35 år som gjort framstående insatser på filmens område. Bland de tidigare pristagarna märks bl.a. Roy Anderson, Lukas Moodysson, Stellan Skarsgård och Stina Ekblad.

Årets stipendiater, Jacob Lundström och Jonas Holmberg, har båda studerat filmvetenskap samt arbetat som skribenter. De saknade en tidskrift som ger andra perspektiv på filmen, varpå idén att lansera en helt ny filmtidskrift föddes. Första numret av FLM publicerades i november 2007. Ambitionen med tidskriften är att innehållet ska bidra till ett nytt djup inom svensk filmbevakning ur ett nyfiket perspektiv.

Förutom arbetet som redaktörer på FLM skriver Jonas Holmberg för Expressens kultursidor och Jacob Lundström för Aftonbladets kultursidor.

Svenska Filmakademien samlar sedan mer än 70 år framstående representanter för alla yrken som har med film att göra. Förutom regissörer, skådespelare och producenter finns bland akademiens ca 150 ledamöter manusförfattare, fotografer, forskare och kritiker.

Källa_ SFI