Stockholm Lifetime Achievement Award går till regissören Jan Troell

0

I år tilldelas Stockholm Lifetime Achievement Award en regissör som har blick för det personliga och i närmare ett halvt sekel har skildrat ett Sverige i förändring. Under ett exklusivt Face2Face kommer Jan Troell att ta mot Bronshästen och möta publiken.

Motivering: Jan Troell har alltid varit på resande fot. Från Sommartåg till Stockholm i Här har du ditt liv, utvandrades över Atlanten och tillbaka för att skildra Ingenjör Andrées luftfärd. Alltid med kameran i hand. Årets Stockholm Lifetime Achievement Award går till en regissör i vars konstnärskap bilden och iakttagandet alltid har varit grunden dokumenterandet det väsentliga.

Jan Troell har alltid haft ett nära förhållande med kameran, från det att han startade sin karriär som filmfotograf till i sitt fortsatta arbete som regissör då han också själv agerar fotograf. Debutfilmen Här har du ditt liv (1966) efter nobelpristagaren Eyvind Johnsons Romanen om Olof har blivit betraktad som ett mästerverk, och efter den följde fler framgångar med filmatiseringen av Vilhelm Mobergs romansvit, Utvandrarna (1972) Invandrarna (1972). Troell Oscar-nominerades flerfaldigt för filmerna och välkomnades till Hollywood där han regisserade filmer som Pionjärerna (1974) med Liv Ullman och Gene Hackman samt Orkanen (1979). Tillbaka i Sverige igen fortsatte han att teckna berörande personportträtt med Hamsun (1996), Så vit som en snö (2001) om kvinnliga flygpionjären Elsa Andersson, Maria Larssons eviga ögonblick (2008) och nu Dom över död man som också visas på festivalen.

Stockholm Lifetime Achievement Award tilldelas en inom film verksam person vars livsverk Stockholms filmfestival vill belysa och hedra. Det prestigefyllda priset i form av den 7,3 kilo tunga Bronshästen – världens tyngsta filmpris- är en parafras på den svenska dalahästen och är skapad av designern Fredrik Swärds. Priset har tidigare tilldelats storheter som Isabelle Huppert, Gena Rowlands, Lauren Bacall, David Lynch, Oliver Stone och Susan Sarandon.