Home Nyheter Susanne Bier och Axel Petersén samt Cirkeln juni månads produktionsstöd

Susanne Bier och Axel Petersén samt Cirkeln juni månads produktionsstöd

0

Den danska succéregissören Susanne Bier är tillbaka med en ny film: dansk-svenska samproduktionen En chans till. Axel Petersén hyllades för Avalon, nu kommer hans nya film Under pyramiden. Och den populära fantasyboken Cirkeln blir nu film i regi av Levan Akin. Dessa och andra filmer har beviljats produktionsstöd av Svenska Filminstitutet.

Sex tonårsflickor upptäcker att de är häxor med magiska krafter och måste lära sig samarbeta trots sina olikheter för att rädda världen. Det är kärnan i Cirkeln, den första delen den populära fantasybokserien Engelsforstrilogin av Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren. Nu blir den första boken i trilogin film i regi av Levan Akin, producerad av Benny Andersson, Ludvig Andersson och Cecilia Norman Mardell. Filmen castas nu på Filmcafe.se.

Susanne Bier är en av sin generations främsta nordiska regissörer, med filmer som Freud flyttar hemifrån… (1991), Livet är en schlager (2000), Älskar dig för evigt (2002) och Things We Lost in the Fire (2007) bakom sig. Nu är hon tillbaka med En sista chans. Manus är skrivet av Bier tillsammans med Anders Thomas Jensen, vilket blir sjätte gången duon samarbetar i långfilmssammanhang. Filmen är en dansk-svensk samproduktion producerad av Zentropa.

Regissören och manusförfattaren Axel Petersén fick mycket uppmärksamhet för sin långfilmsdebut Avalon (2012), som bland annat gav Johannes Brost en Guldbagge för Bästa manliga huvudroll. Peterséns nya film heter Under pyramiden och är äventyrsthriller om konst och smuggling som utspelar sig i Skandinavien, Tel Aviv och Egypten.

Utöver dessa filmer har ytterligare fyra långfilmer och tolv kortfilmer beviljats produktionsstöd denna månad.

Källa: Svenska Filminstitutet