Svensk premiär – Betyg Bäst före

0

I fredags hade Mats Arehns senaste film ”Bäst före” premiär. Genomsnittsbetyget hamnade på 2,76.

Mats Arehns Bäst före handlar om tre äldre män, Bosse (Brasse Brännström) nypensionerad och övergiven av sin vackra hustru, Lennart (Kjell Bergqvist) skolchefen som är övertygad om sin oemotståndliga charm och som missbedömer sin hustrus klarsynthet, och Anders (Göran Ragnerstam), en passionerad entusiast, som är övertygad om att han har kläckt ett epokgörande TV-format. De vinner en mindre summa på V75 och beslutar sig för att pigga upp tillvaron med en Åbo-kryssning.

Bäst före är producerad och distribuerad av SF.

Omdömen: Medelålders gubbmys som värmer; tragi-komisk berättelse; bra manus och bra skådespeleri; en välvillig och smått underhållande romkom för 60-plussare; de tjusiga bilderna på den snygga båten blir onödigt många; som en enda lång reklamfilm; trevligt, lätt dramatiskt och stundvis riktigt, riktigt roligt.

Av Miranda Sigander, TT Spektra, får filmen en trea:
Precis som ”Kvartetten” och ”Marigold hotell” uppmuntrar ”Bäst före” till livsglädje i övre medelåldern och kan den här historien få en enda gubbe (eller gumma) att ta tag i andra chansen innan dörren slår igen är väl det gott nog. Miranda Sigander, TT

Gunnar Bergdahl i HD ger filmen en tvåa:
”Att en ungdomlig biopublik skulle rusa till förefaller osannolikt. Inte ett vapen i sikte, inte en enda stuntscen med eller utan kläder, inte det minsta tredimensionellt. Snarare är det filmens problem, mitt i sin välspelade småmysiga framtoning är allt så till den milda grad endimensionellt. Men det blir intressant att se hur denna breda lansering av en svensk film för en publik 65+ kommer att lyckas.”

Genomsnittsbetyg: 2,76

 

Läs mer

Bäst före (Svensk Filmdatabas)
Betygsindex svenska filmer
Betygsindex utländska filmer

 

Källa: SFI