Varulvar, stumfilm och drag queens när Queerfilmshelgen är tillbaka

0

Succén är tillbaka – snart är det dags för den tredje Queerfilmshelgen på Cinemateket. Nya långfilmer varvas med svenska internationellt prisade kortfilmsuccéer. Dessutom presenteras queerklassiker som sällan visats.

Jenifer Malmqvist är den enda svenska filmregissören som blivit inbjuden hela tre gånger till den prestigefyllda Sundance-festivalen i USA. Hennes senaste film On Suffocation är en gestaltning av homofobi i sin extremaste form där människor straffas till döden på grund av kärlek. Victor Lindgren, som gästar invigningen, vann nyligen en Teddy för bästa kortfilm på Berlins filmfestival för Ta av mig. Båda filmerna visas under Queerfilmshelgen.

Den banbrytande dokumentären Homosexuell – vem är det? från 1977 visas nyrestaurerad och queerklassikern Lillians förvandling från 1914 visas med levande musik av Matti Bye. Jack and Diane är en brutal lesbisk romans – ett förhållande med monstruösa förtecken mellan två New York-hipsters.

Vilgot Sjömans Tabu ställde till rabalder när den kom 1977, efter att Sjöman sett till att Sveriges skådespelarelit med Viveca Lindfors, Gunnar Björnstrand, Kjell Bergqvist och Stellan Skarsgård iklädde sig roller som gay, lesbiska, transor, sadomasochister och nekrofiler. QXs grundare Jon Voss inleder visningen.

Helgen invigs med Michael Mayers nya film Out in the Dark där två män, en israel och en palestinier, möts på en gaybar i Tel Aviv, och ett queerfilmsquiz.

Se hela programmet: http://www.sfi.se/sv/Cinemateket/Stad/Stockholm/Aktuella-serier/?title=Queer+p%c3%a5+Cinemateket