Svensk queer och ungdomsäventyr på filmdagarna i Lübeck

0

Sverige skickar hela 22 filmer och flera regissörer till de nordiska filmdagarna i Lübeck. Filmdagarna, med anor tillbaka till 1956, fokuserar på film från Norden.

I långfilmstävlingen finns den friskt festivalturnerande Äta sova dö av Gabriela Pichler, mörka familjefesten Blondie av Jesper Ganslandt samt Torgny Segerstedt-dramat Dom över död man av Jan Troell, som själv besöker festivalen tillsammans med huvudrollsinnehavaren Jesper Christensen. I barn-och ungdomstävlingen deltar norrländska ungdomsäventyret Isdraken av Martin Högdahl och Håkan Bjerking.

Sex svenska dokumentärer visas och samtliga filmare besöker Lübeck. Martin Widerberg är på plats med Alla är äldre än jag, ett porträtt av hans far Bo Widerberg, Sara Broos närvarar med För dig naken om konstnären Lars Lerin, Magnus Gertten visar i Hoppets hamn hur koncentrationslägerfångar kom till Malmö 1945 och Ester Martin Bergsmark är i Lübeck med den genrequeera Pojktanten. Dessutom närvarar Maud Nycander och Kristina Lindström med politiska publiksuccén Palme och Stefan Berg med Strippan om en strippande småbarnsmamma.

Bland kortfilmerna är den svenska närvaron ännu större. Hugo Lilja och Pella Kågerman deltar med nattliga huliganmötet Supportern och Ştefan Constantinescu visar mobil otrohet i Middag med familjen. Johannes Stjärne Nilsson och Ola Simonsson ger svängiga julklappar i Music For One X-mas and Six Drummers, Fijona Jonuzi berättar om 11-åriga upprorsmakaren Astrid som skaffar sig en eftermiddag i frihet och i animerade kärlekshistorien Next Door Letters av Sascha Fülscher utvecklas ett bus till något större. Dessutom deltar Som en Zorro av Linda-Maria Birbeck, om vänskapen mellan två pojkar trots olikheter, samt Jag behöver dig mer än jag älskar dig och jag älskar dig så himla mycket av Maria Eng om den allra första kärleken.

Lübecks retrosektion visar skräck i form av Häxan av Benjamin Christensen, Vargtimmen av Ingmar Bergman, Låt den rätte komma in av Tomas Alfredson och Marianne av Filip Tegstedt som också själv besöker festivalen. Dessutom ges en specialvisning av En fiende att dö för av Peter Dalle.

Källa: SFI