Play får Nordiska rådets filmpris

0

Nordiska rådets filmpris 2012 går till Play av filmregissören och manusförfattaren Ruben Östlund och producenten Erik Hemmendorff. Det är andra året i rad som en svensk film tar hem priset (förra året Svinalängorna av Pernilla August). Prissumman är på 350 000 DKR (ca 450 000 SEK) och priset överlämnas i Helsingfors den 31 oktober.

Play är en mycket intressant film, vilket inte minst speglats på ledarsidor och i debatt. Ända sen världspremiären i Cannes där den ju fick pris som den konstnärlige ledarens favoritfilm så har den stormat fram med både Guldbaggepriser och på internationella festivaler. En mycket värdig vinnare, säger Anna Serner, VD för Svenska Filminstitutet.

Juryn, som består av filmexperter från de fem nordiska länderna, motiverar sitt val enligt följande:

”Regissören Ruben Östlund befäster återigen sin position som en av Nordens just nu mest originella filmmakare. I sitt pågående konstnärliga projekt, som dissekerar och analyserar det mänskliga beteendet, ger han oss tankeväckande insikter om sociala roller och rollspel. Det stiliserade bildspråket, berättelsens obönhörliga framåtrörelse och de imponerade prestationerna från amatörskådespelare, gör Play till ett smärtsamt drama som tvingar oss att reflektera över angelägna frågor och problem i det moderna västerländska samhället.”

 

Play bygger på verkliga fall av mobbing i centrala Göteborg där en grupp pojkar i åldern 12–14 år rånade andra barn med ett system kallat ”broderstricket”, som innefattade avancerat rollspel och gängretorik snarare än fysiskt våld.

 

Play har producerats av Erik Hemmendorff på Plattform Produktion med produktionsstöd från Svenska Filminstitutets förre långfilmskonsulenten Peter ”Piodor” Gustafsson. Den hade svensk premiär den 11 november 2011 med SF som svensk distributör.  Filmen säljs internationellt av The Coproduction Office och har sålts till ett flertal länder, bland annat Storbritannien, Spanien, Benelux och Australien. Den har tagit emot priser på flera prestigefyllda filmfestivaler världen över, utöver Cannes bland annat i Tokyo, Moskva och Budapest. På hemmaplan belönades den med Guldbaggar för regi och foto.