Home Nyheter Svenska filminstitutet kräver jämställdhets-certifikat

Svenska filminstitutet kräver jämställdhets-certifikat

0

Svenska filminstitutet inför så kallade ”green cards” för att motverka sexuella övergrepp, trakasserier och kränkningar i filmbranschen. En slags certifiering av filmbolag där utbildning i jämställdhet och arbetsmiljöfrågor ingår.

Under de senaste veckorna har över 700 vittnesmål om sexuella kränkningar, övergrepp och trakasserier i film-, teater- och tv-branschen samlats under uppropet #tystnadtagning.

Nu reagerar Svenska filminstitutet och meddelar att de kommer upprätta en slags certifiering som varje filmbolag måste ha för att få filmstöd. Det här för att garantera att nolltolerans rörande sexuella övergrepp upprätthålls.

– Vi inför ett green card, vilket innebär att vi kommer att kräva att de som får produktionsstöd av oss också ska genomgå en endagsutbildning ibland annat i jämställdhet och arbetsmiljöfrågor. Så vi försöker stötta producenterna att kunna ha en hållbar produktion, säger Svenska filminstitutets vd Anna Serner till Kulturnyheterna.

Många av de missförhållanden som metoo-rörelsen och senare även #tystnadtagning uppmärksammat har sedan länge varit kända i film- och tv-världen.

Ett exempel är diskussionen som uppstått kring den sexistiska kultur som råder på filmbolaget Zentropa. Något som Anna Serner i en intervju med Kulturnyheterna beskriver sig haft kunskap om sedan tidigare.