Home Nyheter Svenskt filmstöd går till Danmark

Svenskt filmstöd går till Danmark

2

Hur kommer det sig att Svensk filmindustri stöder dansk film med betydligt fler miljoner än de stöder svensk?

Det blir möjligt för danska producenter att söka svenskt filmstöd när de lockar svenska skådespelare till projekten. Exempel på uppmärksammade danska filmer med svenska skådespelare är ”Hämnden” med Mikael Persbrandt i huvudrollen och ”A Royal affair” med Alicia Vikander i bärande roll.

Anledningen till obalansen diskuteras ofta och Charlotta Denward på Svenska Filminstitutet tror sig ha en förklaring. Hon berättar för Metro att problemet är de nya strängare regler för filmstöd som infördes för ett par år sedan.

Andra undrar om vi inte gillar de danska skådespelarna, eller om de inte gillar våra filmprojekt. Om vi hade lockat hit fler danska skådespelare skulle vi nämligen få ta del av det danska filmstödet. Enligt Peter Schepelern på Köpenhamns universitet är anledningen logisk.

– Dansk film är helt enkelt bättre, förklarar han för Metro.

Vad tycker du?

2 COMMENTS

  1. Det stora problemet är väl att man överhuvudtaget godkänner projekt som inte svenska bolag är huvudproducenter på, utan endast ”medproducenter” (läs: hjälper till att söka svenska bidrag). Jag förstår faktiskt inte poängen med det.