Home Filmer på gång Tillsammans får uppföljare

Tillsammans får uppföljare

0
Tillsammans får uppföljare
Tillsammans 99. Lukas Moodysson och Gustaf Hammarsten. Upphovsrätt: Foto: Memfis Film/Denis Östholm

SF Studios samproducerar internationellt erkända regissören Lukas Moodyssons och Memfis Films nya långfilm Tillsammans 99. Den hyllade första långfilmen Tillsammans blev en stor succé bland publik och kritiker i såväl Sverige som resten av världen. Den nya filmen utspelar sig 1999, 24 år efter den första filmen. Tillsammans 99kommer att spelas in i Västra Götaland under augusti-september. Filmen produceras av Memfis Film i samproduktion med SF Studios och Film i Väst. SF Studios hanterar nordisk distribution. Tillsammans 99 beräknas att ha biopremiär under 2023.

Tillsammans 99 berättar om vännerna som 1975 bodde ihop i kollektivet Tillsammans. Nu är det 1999, 24 år senare, och kollektivet har förvandlats till världens minsta. Storfamiljen består av endast två personer. Göran, som är världens snällaste sitter i en stuga med Klasse som väver trasmattor. De känner sig lite ensamma. Då föds idén om en återträff med de gamla kompisarna…

Tillsammans 99 ska bli världens sorgligaste komedi. Den ska handla om att bli gammal, blicka bakåt, ångra allt man gjort, eller ångra ingenting, ligga vaken på nätterna och sakna någon man inte träffat på tjugo år, längta tillbaka, längta framåt. Och om kollektivet – det har krympt drastiskt, det är inte många som bor där nu. Nästan alla har gått skilda vägar. Vad har det blivit av dem? Har det gått bra eller dåligt? Vem är det som har blivit berömd och vem har hamnat på dårhus? Lever drömmarna från sjuttiotalet eller är de döda? Äter Göran fortfarande gröt?, säger Lukas Moodysson, regissör.

Filmen regisseras av internationellt erkända och prisbelönade regissören Lukas Moodysson, som hyllats för ikoniska filmer såsom Fucking Åmål (1998), Tillsammans (2000), Lilja 4-ever (2002), internationella filmen Mammut (2009) och Vi är bäst! (2013). Nyligen har Moodysson regisserat serien Gösta (2019) för HBO.

– Lukas Moodysson är en av vår tids mest intressanta och begåvade filmskapare. Hans unika och älskvärda förmåga att fånga det mänsklig sinnet, våra beteenden och förhållningssätt, är efterlängtad och det är med stor stolthet som vi kommer att ta den här filmen till den nordiska och internationella publiken, säger Yaba Holst, Head of Nordic Acquistion på SF Studios.

I augusti startar den omfattande inspelningen av filmen i Västra Götaland, men redan nu är förberedelserna i full gång. Gustaf Hammarsten (Thunder in My Heart, Brüno, Tillsammans) återvänder i rollen som Göran, den i kollektivet som en gång mycket kretsade kring, och Shanti Roney (Applause, Nymphomaniac: Vol 2, Vägen ut) spelar kompisen Klasse. Övriga skådespelare kommer att kommuniceras i samband med produktionsstart.

– Underbart att fortsätta berättelsen kring Tillsammans-kollektivet. Humor och svärta och mycket känslor blir det även i denna film, säger Lars Jönsson, producent på Memfis Film.

Filmen produceras av Memfis Film, med producenter Lars Jönsson (Änglagård, Fucking Åmål, Tillsammans, Gösta) och Anna Carlsten (Dag för dag, Mörkt hjärta, Folk med ångest), som står bakom många framgångsrika och prisbelönade filmer. Den förra filmen Tillsammans hyllades av publik och kritiker både i Sverige och internationellt med 849.000 sålda biobiljetter i Sverige, cirka 2.500.000 internationellt.

Tillsammans 99 är en samproduktion mellan Memfis Film, SF Studios och Film i Väst med stöd av Svenska Filminstitutet och Nordisk Film- & TV Fond. SF Studios distribuerar även filmen i Norden och REinvent International Sales hanterar internationell försäljning.

Svensk biopremiär är planerad till september 2023 följt av en internationell lansering av filmen.