Tomas Alfredson vill göra Beck-film i lyxförpackning

1

Tomas Alfredson har gått från den ena storheten till den andra med ”Låt den rätte komma in” och hollywood-debuten ”Tinker Tailor Soldier Spy”. Nu arbetar han med en filmatisering av Astrid Lindgrens ”Bröderna Lejonhjärta” med rekordstor budget och det verkar  en Beck-film i lyxförpackning står på tur.

Tomas Alfredson och hans producent Peter ”Piodor” Gustafsson har fört diskussioner om att göra en film baserad på en bok i Maj Sjöwalls och Per Wahlöös svit ”Roman om ett brott”, skriver Aftonbladet.

– Vi pratade om det för att det är den enda bok som det inte har gjorts film på. Men i nuläget är det inget konkret. Det får vi se tiden an. ”Terroristerna” är den ­enda bok som inte har filmats. Jag träffade Tomas ­Alfredson häromdagen, men nu håller han ju på med ”Bröderna Lejonhjärta”. Så han har fullt upp med det, säger Sjöwall.

 

Att Alfredson skulle visa intresse av att göra en Beck-film, efter 26 Beck-filmer var aningen oväntat. Men Alfredson kan sannerligen pumpa in nytt fräscht blod och nyfikenheten är stor för vad han nu har planerat.

Källa: Aftonbladet och Moviezine.se

1 KOMMENTAR

  1. En inte helt genomtänkt kommentar! Tror du att det är så att bara för att man gör Beck, så betyder det att andra typer av filmer INTE görs? Beck och andra svenska polisfilmer är exportsuccéer som drar in pengar till landet och skapar jobb för skådespelare och filmarbetare. Något som bidrar till att hålla branschen på en hög nivå, så man OCKSÅ kan göra andra filmer.

  2. Jag vet att polisfilm är en exportsuccé men jag tycker även att det är för mycket polisfilm som produceras.

    För övrigt borde Thomas Alfredson göra den filmen som många vill att han ska göra: Människohamn. Han har pratat om att göra den och enligt John Ajvide Lindqvist har de bestämt att de ska göra den. Med tanke på hur stor framgång Låt Den Rätte Komma In blev borde finansiering och distribution vara inte allt för svåra att säkra.

  3. Men varför ska det göras mindre polisfilm när det är en exportsuccée? Ska vi bara göra filmer som du vill se? Det är lite som att be Volvo sluta producera de bilar dom säljer mest av, bara för att du personligen inte skulle kunna tänka dig att köpa en. Det här är ju filmer som bidrar till att hålla igång branschen. De flesta Beck-filmer finansieras, till skillnad från tex LTRKI, med stor andel från utlandet – inte med SFI-bidrag.

    Thomas Afredsson har som alla etablerade regissörer många projekt i utveckling. Vilket som slutligen blir av är nog svårt att säga. När man kommer upp på den nivån som han befinner sig nu, så handlar mycket om att matcha finansiering mot regissör och ”stjärnor”. Där är ofta regissören den som är lättast att byta ut. Att han kanske vill göra en film baserad på ännu en bok av John Ajvide Lindqvist innebär inte att den blir av bara för att LTRKI gick bra. Först och främst hade den filmen större framgång hos kritiker än hos publiken. Det var ingen kassakossa på det sättet – och även om det var det så innebär inte det per automatik att det finns en stor målgrupp för nästa film. Det baseras mer på hur mycket boken sålt, vilken genre det är och vilka stjärnor dom kan få med – och det i sin tur avgör hur svårt det är att hitta finansiering och distribution.