Home Nyheter Krister Henriksson slutar med Wallander

Krister Henriksson slutar med Wallander

15

Krister Henriksson känner sig nöjd och kommer inte att spela kommissarie Wallander i några fler filmer. Med de nya filmerna blir det totalt 32 lösta fall.

– Det enda jag med säkerhet kan säga är att jag aldrig mer kommer att agera polis i någon film eller på någon scen, säger Henriksson till Expressen.

Henriksson är 66 år och tycker att det ska bli skönt med ett avslut.

– Nu står jag här naken och kan välja nya vägar, nya roller och utmaningar, berättar skådespelaren för Expressen.

Den 11 januari återser vi honom på bioduken i ”Wallander – Den orolige mannen”. De fem sista filmerna släpps på DVD senare under året.

Källa Moviezine.se och Expressen

15 COMMENTS

 1. Stödjer det med, menade bara att göra en parallell mellan den produktionen och annat fabriksarbete, där pensionsåldern stämmer ganska bra i sammanhanget. Det blir ju lite löpande band i den polisiära filmsfären här i landet.

  Skådespelaren Krister ska självklart inte sluta, och jag kände spontant att det lät trist att han stänger alla dörrar för andra polisroller, det behöver han inte för min skull.

  Fast Clintan tycker själv att han har blivit lite för gammal för att vara trovärdig som polis, och där har han nog rätt 😉

 2. Även jag stödjer kriget mot åldersfixeringen och önskar härmed att filmcafe ville ta BORT min ålder, och andras, när man för sin mus över deras profilbilder (ja, den syns när man är inne i sin nätverkargrej) – åtminstone göra det möjligt att välja om det ska stå eller ej! I det land jag befinner mig nu är det helt och hållet absolut NEJ att skriva ut sin ålder om man är skådespelare, eller ens antyda hur gammal man är genom att skriva ut årtal på sitt CV.

  Du är vad folk tror att du är. Men det händer så jäkla ofta att folk dömer bort en enbart för att det står en ålder. ”Oj, är hon så ung/gammal? NEXT!” – varför ens göra det svårare i en redan svår bransch?!

 3. Går det att göra så att det bara gäller om man har sin primära yrkesfunktion (det som visas i raden under bilden) som något framför kameran. Anledningen till varför ålder står där är ju för att det fanns ett behov av att svara på olika sätt lite beroende på hur erfaren personen är, tex vad gäller de som angivit manusförfattare o dyl. 🙂

 4. Spelade just in en scen med en välkänd äldre skådespelare som gjorde en mindre men iofs viktig roll. Jag såg även andra bekanta ansikten som uppenbarligen kom in för småroller på samma sätt. Det var kära återseenden och jag önskade att jag hade fått se dem oftare, och då som sagt inte bara som mor- och farföräldrar.

  Att äldre karaktärer jämt ska vara biroller är ganska besynnerligt. Att pensionera sig från en fabrik är rimligt, men människan och dess äventyr är inte slut. Nu baseras självklart många roller på det yrke de är aktiva i, men ändå.

  Snart är det väl bud på att äldre skådespelare får statistgage också…

 5. @tomas: Tack!

  @thomas: Tänk på det nästa gång du hyr en film som marknadsförs med unga ansikten på omslaget…. 😉 Svårt att få tonårstjejer att bli till sig i trasorna av vampyrer om dom spelas av gamla gubbar – och killar vill nog att dom där tjejerna som Vince får till det med i Entourage ska vara under 40… :)[:o)]

  Vi är alla en del av åldersfixeringen även om vi inte vill vara det. Det finns dom som lyckas göra fantastiska verk om just detta, som tex bröderna Coen med deras NO COUNTRY FOR OLD MEN eller BURN AFTER READING, men det är extremt svårt att lyckas med. 🙂

  Inte så att jag tycker det är bra att det är som det är, men man bör vara medveten om att det är extremt svårt att förändra utseende och åldersfixering när det gäller roller.

 6. Det är med åldersdiskriminering som med all annan diskriminering: Något dom drabbade lever med. Inget specifikt för Branschen; den är vitt utbredd i näringslivet.. Den är inget man fixar på en kafferast eller på egen hand. Men det är bra att vara medveten om den så man inte bidrar till den. Lite grann som Anitas — och numera Forumets — käpphäst skamlöner.

 7. Där har vi en poäng. Jag är inte intresserad av att se film för att poängsätta skådespelarnas snygghet eller attraktionsgrad, det är den grundbulten som kanske borde bytas ut mot någonting annat, en bra berättelse till exempel?

  Men jag vill ju inte klanka ned på de som vill se den typen av filmer heller, jag är ingen smakpolis och det ena bör inte utesluta det andra.

  Sedan finns det väl äldre som kan få bli till sig i trasorna då och då, det är inte heller endast ungdomen förunnat 😉

 8. Gå och se filmen Amour om du tvivlar på äldre, nej gamla skådespelares förmåga att fascinera en miljonpublik i alla åldrar. Ung kärlek kan vara väldigt mysigt att se, men om man vill lite djupare än den släta ytan är relationer mellan människor som har en lång och reflekterad livserfarenhet en mycket inspirerande, underhållande och tankeväckande upplevelse.